În acestă pauză competițională forțată, determinată de pandemia de coronavirus, oficialii federațiilor și asociațiilor județene realizează diferite scenarii pentru reluarea și finalizarea campionatelor. Nu face excepție nici Asociația Județeană de Fotbal, care, pe lângă variante de reîncepere a competițiilor, a luat și unele măsuri din punct de vedere organizatoric.

Play-off și play-out în fotbalul județean

Cert este că până la 15 mai, când expiră al doilea termen al stării de urgență, nu se poate vorbi de activitate sportivă. Chiar și dacă după acea dată vor fi ridicate unele restricții, nu este clar, deocamdată, dacă acestea ar viza de la început și mișcarea sportivă. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci s-ar putea vorbi, în cel mai bun caz, despre reînceperea campionatelor de seniori la începutul lunii iunie și finalizarea lor pe la jumătatea lui iulie. Cu sistem play-off și play-out, atât la Liga a IV-a, cât și a V-a, și cu meciuri fără spectatori!

Toate competițiile sportive au fost suspendate la nivel național la 12 martie. Până la acea dată, din returul Ligii a IV-a Bihor s-a disputat un singur meci, iar din Liga a V-a, seria a II-a, o etapă.

„Sperăm că toți membrii afiliați și colaboratorii sunt sănătoși în aceste momente grele și triste. Răbdarea, optimismul și încrederea că lucrurile vor intra pe un făgaș normal trebuie să reprezinte un deziderat comun. Activitatea AJF Bihor a funcționat la nivel de avarie, conformându-se deciziilor autorităților, iar toate deciziile ulterioare vor fi adoptate în funcție de hotărârile acestora. Scenarii, metode viabile de reluare și finalizare a campionatelor există. Campionatele se vor desfășura, cel mai probabil, după o variantă simplificată tip play-off/play-out, agreată de majoritatea membrilor afiliați și aprobată de Comitetul Executiv al AJF Bihor. În noua fază competițională, echipele vot intra cu punctajul obținut până la întreruperea campionatelor. Menționez că echipele vor beneficia de un interval cuprins între 7-10 zile pentru reacomodare fizică, psihică, administrativă, până la reluarea competițiilor. Oricare dintre decizii vor fi inițial aduse la cunoștința membrilor afiliați prin intermediul mass-media, rețelelor de socializare, site-ul ajfbihor.ro ori comunicare directă”, a comentat prof. Radu Bitea, președintele AJF Bihor.

Turnee și acțiuni anulate

Din cauza pandemiei de coronavirus, Comitetul Executiv (CEX) al forului fotbalistic județean a fost nevoit să aprobe anularea unor acțiuni care s-au bucurat de succes la edițiile precedente. „Cu părere de rău, am fost nevoiți să anulăm Cupa Micii Campioni, Cupa Moș Crăciun, Gala Fotbalului Bihorean, Cupa Old Boys, precum și schimburile de experiență anuale cu partenerii din Ungaria. De asemenea, se suspendă ediția a 2-a a fazei Regionale a Cupei Satelor, precum și Turneul Speranțelor sau Cursul pentru Licența C – UEFA”, a dezvăluit șeful AJF Bihor.

Alegerile au fost legitime!

În altă ordine de idei, CEX al AJF Bihor a luat la cunoștință despre hotărârea Curții de Apel Oradea, dată în urma unui denunț penal făcut de Octavian Șovre, instanța decizând, definitiv și irevocabil, legitimitatea alegerilor din cadrul AJF Bihor din anul 2017 și a învestirii președintelui Radu Bitea în mod legitim. În februarie 2017, arbitrul FIFA a dorit să candideze pentru funcția de președinte al AJF Bihor, dar nu a îndeplinit condițiile necesare, astfel că dosarul i-a fost respins.

„Legat de acest aspect, știu că Octavian va ieși la pensie din punct de vedere al activității de arbitru și sper să înceteze cu aceste denunțuri, precum și cu ura față de cei care l-au îndrumat în carieră, doar pentru un eșec în viața lui. Este profesionist și sunt convins că realizează că și momentele mai puțin plăcute fac parte din viață. Îi doresc sănătate”, a mai menționat Radu Bitea într-un comunicat al AJF Bihor.