Doar un eventual succes în partida care se va desfăşura astăzi cu începere de la ora 19.00 (youtube FIBA) în Israel păstrează campioana României la baschet masculin cu şanse reale în cursa pentru sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. Jocul contează pentru etapa a 5-a din Grupa J.

Punctajele oferite în competiţiile de baschet (2, la victori, şi 1, la înfrângere) fac ca Oradea să se menţină teoretic în cursa calificării. Cu toate acestea, valoarea adversarilor pe care elevii lui Cristian Achim îi mai au de înfruntat în ultimele două runde, în deplasare, ne face să credem că practic aceste şanse sunt limitate. Cu toate acestea, cum spunea mereu tehnicianul formaţiei bihorene, Oradea joacă întotdeauna la victorie. Două victorii ale roş-albaştrilor cu siguranţă că i-ar califica în playoff la fel cum s-ar întâmpla şi cu U BT, care-şi dispută ambele jocuri pe propriul teren. Clujenii au şi varianta unei înfrângeri cu Ironi Ziona, dacă înving Tsmoki Minsk la cel puţin 3 puncte şi conaţionalii lor sunt perfecţi până la final.

 

Valeika nu va putea fi ultilizat

Forma sportivă traversată de CSM CSU este deosebită, campioana României izbutind să câştige 10 din ultimele 11 dispute. În schimb, formaţia israeliană stă prost la acest aspect, Ironi Ziona pierând 5 dintre ultimele 6 confruntări. Pentru israelieni duelul cu Oradea este crucial. O eventuală înfrângere îi scoate definitiv din lupta pentru un loc în sferturi. Şi pentru ca ecuaţia acestei partide să fie şi mai complicată pentru oaspeţi, aceştia nu vor putea conta pe pivotul Arturas Valeika a cărui problemă la genunhchi nu s-a rezolvat complet şi nici pe Bogdan Nicolescu, jucător aflat cu piciorul imobilizat. În schimb, gazdele jocului de astăzi s-au întărit legitimând un baschetbalist american, pe J. P. Tokoto, dar nu se ştie dacă acesta va fi folosit împotriva orădenilor.

 

Bihorenii s-au impus în tur

Jocul tur dintre cele două echipe s-a terminat cu victoria bihorenilor la 6 puncte diferenţă (86-80), băieţii pregătiţi de Cristi Achim irosind un avantaj de 20 de puncte în acel meci. Dacă la momentul stabilirii componenţei acestei grupe, a 6-a clasată în puternicul campionat israelian era cotată cu cele mai mari şanse de calificare, iată că în penultima rundă gazdele de astăzi alcătuiesc singura formaţie care depinde exclusiv de un singur rezultat: victoria.

În celălalt joc al etapei din Grupa J se vor înfrunta U BT şi Tsmoki Minsk, la Cluj-Napoca, astăzi, de la aceeaşi oră (19.00, Digi Sport 4).

Ierarhia după 4 etape arată astfel: 1. Tsmoki Minsk – 7 puncte, 2. U BT Cluj – 6 p, 3. CSM CSU Oradea – 6 p, 4. Ironi Ness Ziona – 5 p.