Baschetbaliștii orădeni au cedat, oarecum suprinzător, pe trenul unei echipe care, cel puțin pe hârtie, părea a fi cea mai abordabilă din Grupa L a fazei a doua din FIBA Europe Cup. Acest eșec le complică mult situația în tentativa lor de a se califica în sferturile de finală ale competiției.

În precedentele două partide, campioana Ciprului cedase categoric (92-63) cu polonezii de la Anwil și, surprinzător, dar alarmant, în același timp, la doar o posesie diferență (90-87) în fața galonatei echipe germane Brose Bamberg. În acest context, deși pe hârtie părea să aibă ultima șansă, Keravnos trebuie să îi fi pus în gardă pe roș-albaștri, mai cu seamă că era foarte bine știut faptul că întregul lor joc se bazează pe doar doi jucători, americanii Burns și Krubally, într-adevăr doi baschetbaliști excelenți care nu din greșeală se află printre cei mai buni marcatori din FIBA Europe Cup. Așadar, deși au avut destule date ale problemei astfel încât să poată fi găsite soluțiile optime care să le aducă victoria, bihorenii n-au reușit să pună în practică ceea ce cu siguranță că staff-ul tehnic i-a îndemnat să facă. Totuși trebuie menționat și rolul brigăzii de arbitri care în prea multe rânduri au luat decizii cel puțin discutabile, care, având în vedere echilibrul de pe parchet, se poate spune că au înclinat balanța. În acest context, situația CSM CSU Oradea a devenit complicată spre critică, deoarece doar un parcurs aproape perfect în cele trei jocuri rămase de disputat le mai poate aduce calificarea în sferturile FIBA Europe Cup.

Meci echilibrat cu multe decizii discutabile ale arbitrilor

După un început bun de meci, orădenii s-au văzut egalați, iar gazdele se aflau în avantaj 12-9 la jumătatea primului sfert. Roș-albaștrii nu au reușit să contracareze agresivitatea echipei gazdă astfel că primele 10 minute s-au terminat cu scorul de 25-23 pentru Keravnos. Sfertul al doilea s-a desfășurat aproximativ după același tipar. Bihorenii nu au fost deloc inspirați pe faza ofensivă, iar oamenii mari ai echipei au prins o zi de coșmar, nefiind utili nici în defensivă și nici pe faza de atac. Toate acestea s-au peterecut în condițiile în care echipa gazdă nu a reușit deloc să puncteze de la distanță, dar, cu toate acestea, și-a mărit avantajul până la pauză, scor 45-39 după 20 de minute de joc. În debutul reprizei secunde, orădenii, grație în special lui Erick Neal, au întors rezultatul după un parțial de 16-6. Cu toate acestea elanul lor a fost stopat de mai multe decizii cel puțin discutabile ale arbitrilor care au acordat abatere de pași în situații care de obicei nu sunt sancționate. În acest context, amfitrionii au revenit și au intrat în secvența decisivă cu un avantaj de 5 puncte, scor 65-60. Fără realizări pe tabela de marcaj în primele minute ale sfertului patru, ardelenii au fost extrem de atenți în defensivă, dar în atac nu prea au găsit calea spre coș. Același Erick Neal, cel mai bun jucător al CSM CSU în acest meci, a fost cel care a egalat la 75 în ultimul minut al partidei. Apoi, la următorul atac al ciprioților, irezsistibilul Burns, un jucător fără talie, nu a putut fi blocat de Nikola Markovic, un om mare, în interiorul semicercului astfel că, atunci când mai erau 10 secunde de joc, Keravnos prelua din nou conducerea, 77-75. Având ultimul atac, Cristian Achim a solicitat timp de odihnă pentru a decide schema și omul care urma să arunce la coș. Evident că acela a fost americanul E. Neal, aflat în zi excelentă, dar, de neînțeles totuși, acesta a aruncat de la distanță, pentru a decide meciul, în loc să încerce o pătrundere în stilu-i caracteristic, care, în eventualitatea finalizării cu coș, ar fi dus partida în prelungiri unde, de obicei, echipa care vine din urmă se și impune. Așa s-a scris istoria unei partide în care CSM CSU Oradea a fost favorită la victorie, dar a fost bătută practic de 2 jucători, americanii Burns și Krubally, care au înscris împreună 52 de puncte.

În urma acestui eșec, Oradea coboară pe locul al 4-lea în Grupa L, la egalitate de puncte (4) cu Keravnos, a treia clasată. Primele două sunt, tot la egalitate de puncte (5), Brose Bamberg și Anwil Wloclawek, asta după ce nemții s-au impus 73-69, tot miercuri, acasă, în duelul cu echipa poloneză.

Erick Neal a totalizat 28 puncte, 6 pase decisive, iar Kris Richard a adăugat 18 puncte pentru CSM CSU Oradea. În schimb, Deondre Burns a totalizat 29 puncte, 5 pase decisive, iar Ousman Krubally a adăugat 23 puncte, 11 recuperări pentru Keravnos.

În următoarea etapă, miercuri, 25 ianuarie, de la ora 19.00, la Oradea Arena, CSM CSU va primi vizita lui Brose Bamberg într-un meci de totul sau nimic în ceea ce privește calificare în sferturile de finală ale competiției.

Următorul joc, la Constanța

Următorul joc al orădenilor se va desfășura mâine, de la ora 17.00, la Constanța, în compania echipei CSM Athletic din localitate, într-o partidă care contează pentru etapa a 15-a din Conferința B a Ligii Naționale. În tur, la Oradea Arena, CSM CSU s-a impus cu scorul de 98-79.