Campioana României la baschet masculin, pentru a III-a oară în ultimii patru ani, a trimis solicitare către Federaţia Română de Baschet şi apoi, mai departe, către birourile Basketball Champions League, solicitarea de a fi acceptată în cea de-a treia competiţie ca valoare din sportul cu mingea la coş de pe Bătrânul Continent.

CSM CSU Oradea are dreptul de a se înscrie în cea mai importantă competiţie organizată de FIBA după ce a câştigat titlul de campioană naţională pentru al doilea an consecutiv. Este pentru a treia oară când roş-albaştrii au depus această solicitare după ce, tot de atâtea ori, au devenit campionii României. Basketball Champions League se va afla la a patra ediţie de la înfiinţare, celelalte două întreceri superioare ca valoare fiind Euroliga şi EuroCup.

Dacă în sezonul trecut Oradea nu a reuşit să se califice în grupele Ligii Campionilor, fiind învinsă de către Karhu Basket, campioana Finlandei, în primul tur preliminar, în sezonul 2016-2017 a avut cel mai lung parcurs european realizat de către o formaţie românească în sportul cu mingea la coş. Atunci CSM CSU s-a calificat în grupele Ligii Campionilor unde a disputat 14 meciuri în sezonul regulat după ce a trecut de patru jocuri din tururile preliminare. Au urmat alte două partide în playoff-ul Europe Cup, astfel că echipa din oraşul de pe Crişul Repede a susţinut un număr total de 20 de meciuri oficiale în competiţiile europene. Revenind la sezonul trecut, CSM CSU, chiar dacă nu a reuşit să se califice în grupele Ligii Campionilor, a continuat aventura continentală, evoluând în FIBA Europe Cup, a patra (ultima) competiţie ca valoare.

Cum solicitarea de înscriere în Liga Campionilor a fost trimisă forurilor decizionale de către conducerea CSM Oradea, cu amănunte referitoare la acest aspect vom reveni atunci când vom avea informaţii suplimentare.

Cei trei piloni ai campioanei

Într-o altă ordine de idei, site-ul clubului orădean a publicat nişte date statistice care scot în evidenţă principalii jucători pe care i-a avut CSM CSU Oradea în ultimul sezon competiţional. Dintre aceştia se evidenţiază Richard, Watson, dar şi Arturas Valeika, astfel că, destul de probabil în condiţiile în care conducerea a anunţat că va miza pe continuitate, aceşti trei baschetbalişti se vor regăsi în lotul echipei şi în sezonul viitor. Watson şi Richard sunt cei doi baschetbalişti care au jucat toate cele 48 de partide susţinute de CSM CSU Oradea. „CSM-ul a disputat 24 meciuri în sezonul regulat al Ligii Naționale, 11 în playoff, 6 în FIBA Europe Cup, 4 în Cupa României, 2 în Basketball Champions League și unul în SuperCupa României. Bihorenii au câștigat 28 meciuri și au pierdut 20”, menţionează site-ul CSM Oradea. „Kris Richard și Giordan Watson au depășit borna 1.000 la numărul de minute jucate. Richard a avut peste 500 atât la eficiență (554), cât și la puncte marcate (564). Americanul a fost liderul roș-albaștrilor în campionat și la intercepții (51), coșuri de două (146) și trei puncte (68). Giordan Watson a fost liderul echipei în campionat la pase decisive (170), dar și la faulturi suferite (126). Arturas Valeika a cules cele mai multe recuperări (168) și capace (18) în campionat”, mai arată sursa citată.