Campionatul Ligii I s-ar putea disputa inclusiv în luna iulie, existând discuţii la nivelul UEFA pentru disputarea tuturor meciurilor rămase de disputat în campionatele interne. Anunțul a fost făcut ieri  de secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan.

"Sunt nişte discuţii la nivel internaţional pentru extinderea termenului finalizării campionatelor dincolo de 30 iunie, data avansată inițial de UEFA. Adică să se poată juca şi în luna iulie. Asta ar însemna că dacă am avea liber să jucăm în iunie şi iulie am putea să terminăm campionatul Ligii I, chiar dacă nu reluăm competiţia în mai. Cam asta este discuţia în momentul de faţă şi în direcţia asta trag toate ligile profesioniste. Pentru că la nivelul campionatelor din alte ţări sunt pierderi mari de tot dacă nu se vor juca meciurile rămase. Deci ideea e să se joace toate meciurile rămase şi să se comprime calendarul internaţional, adică tot ce înseamnă cupe europene şi aşa mai departe", a spus Ştefan.

Oficialul LPF a menţionat că noul scenariu se discută la nivelul UEFA şi al Asociaţiei Ligilor Profesioniste (European Leagues). "Nu se discută despre disputarea într-o singură manşă, acum obiectivul tuturor ligilor este să se joace toate meciurile tocmai pentru a nu avea pierderi, în zona de drepturi de televizare mai ales. Pentru că e foarte posibil ca şi dacă se reiau campionatele în luna iunie să se joace tot cu porţile închise sau cel mult cu număr limitat de spectatori. Acum se discută acest scenariu cu meciuri şi în iulie într-un grup de lucru la nivelul UEFA şi într-un alt grup la nivelul European Leagues. E clar că punctul de vedere la nivelul ligilor profesioniste europene va fi unul unitar. Deci nu se pune problema să o ia fiecare ligă în ce direcţie vrea", a explicat secretarul general al LPF.

În opinia lui Justin Ştefan, şansele ca Liga I să se reia în luna mai sunt foarte mici. "E clar că şi cluburile din România au acelaşi obiectiv asumat ca şi celelalte cluburi europene, respectiv încheierea sezonului prin disputarea tuturor jocurilor rămase. Sunt riscuri mari să nu se reia campionatul în luna mai având în vedere că este nevoie şi de o zonă tampon de câteva săptămâni pentru pregătirea jucătorilor. Deci e clar că singura soluţie este să ne ducem şi noi cu meciurile în luna iulie", a precizat Justin Ştefan.

Competiţiile fotbalistice din România, întrerupte iniţial până la 31 martie, au fost suspendate printr-o decizie a Comitetului de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal cel puţin până la momentul ridicării stării de urgenţă. Aceasta a fost decretată la 16 martie de preşedintele Klaus Iohannis pentru o perioadă de 30 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Grupul de lucru înfiinţat de Federaţia Română de Fotbal a luat în calcul până acum două scenarii privind Liga I: reluarea la 16 mai sau  13 iunie.