Cel mai puternic turneu național de șah de anul trecut, conform federației române de specialitate, are programată, în perioada 4-5 iunie, la Pensiunea Allegria din Băile 1 Mai, cea de-a 5-a ediție. Apreciind organizarea de la precedenta ediție, Dieter Nisipieanu, emblema șahului românesc, și-a anunțat din nou prezența.

Competiția din 2020 a fost una dintre puținele organizate într-un an pandemic astfel că la startul ei s-au prezentat nu mai puțin de patru mari maeștri (Dieter Nisipeanu, Vlad Jianu, Marius Manolache și Vladislav Nevednichy). Acest fapt a determinat Federația Română de Șah să evalueze la cel mai înalt nivel turneul organizat de către Dan Raț și Dan Carțiș, ultimul fiind fiul celui în memoria cui se organizează acest eveniment. Deși atunci s-a clasat doar pe locul al treilea (la egalitate de puncte cu Vlad Jianu, câștigătorul întrecerii), Dieter Nispeanu rămâne emblema șahului românesc astfel că prezența lui în competiție este onorantă pentru organizatori. Nisipeanu va face un simultan în data de 4 iunie, de la ora 17.30, urmând ca o zi mai târziu să aibă loc concursul propriu-zis. Până la ora redactării acestui material, organizatorii anunțaseră 43 de înscriși, unii dintre ei competitori extrem de puternici care fac parte din lotul olimpic al României. Pentru informații suplimentare poate fi contactat Dan Raț, la numărul de telefon 0726.785.480.

Cine este Dieter Nisipeanu

Este un șahist român, născut la data de 1 august 1976, în Brașov, care are titlul de mare maestru la șah. Din 2014, el reprezintă Germania. La vârsta de 17 ani a câștigat campionatul național de seniori al României. Consacrarea internațională o obține în anul 1996 când reușește un remarcabil loc 2 la Campionatul European de Juniori. În anul 1999 a atins semifinalele Campionatului Mondial de șah disputat în Las Vegas învingându-i în drumul său pe principalii favoriți ai turneului, Alexei Shirov și Vasily Ivanchuk. A fost învins de viitorul campion mondial, Alexander Khalifman. În vara anului 2005 reușește cea mai mare performanță din cariera sa și din istoria șahului românesc, câștigarea medaliei de aur la Campionatul European de șah desfășurat la Varșovia. Această performanță l-a propulsat pe locul 15 în ierarhia mondială cu un coeficient elo de 2707. Competiția a avut la start 220 de participanți. Nisipeanu a obținut 7 victorii și 6 remize, cu un rezultat foarte bun, de 10 puncte din 13 posibile. Dieter Nisipeanu este simbolul şahului românesc, modelul oricărui junior şi speranţa că se poate ajunge sus. În 2017 a devenit campion al Germaniei. În 2019, la Cupa Mondială, a câștigat o partidă împotriva unuia dintre cei mai agresivi jucători ai lumii, americanul Hikaru Nakamura, aplicând o tactică extrem de spectaculoasă. Reușita sa a făcut înconjurul lumii și a fost declarată cea mai frumoasă partidă a anului.