Baza Sportivă „Viitorul” Ștei ar fi trebuit să găzduiască azi, 27 iulie, a treia ediție a Memorialului „Gheorghe Bat”, plecat prea devreme la cele veșnice, în urmă cu trei ani, la vârsta de doar 44 de ani, una la care dorea să înceapă o altă etapă a vieții, conform planurilor divulgate celor mai apropiați prieteni.

Primele două ediții a „Memorialului Gheorghe Bat” au avut loc la Ștei, la Baza Sportivă Viitorul, datorită implicării unui om cu un suflet de excepție, colonelul în rezervă Remus Indrei, fost coleg, dar mai ales prieten, cu Ghiță, așa cum îl alintau cunoscuții. Din păcate în acest an datorită nemilosului virus, care încă persistă, a treia ediție nu mai are loc, chiar dacă foștii lui camarazi ar fi dorit acest fapt. Născut la 11 aprilie 1973, Gheorghe Bat a fost un mare iubitor de sport practicând fotbalul în mod organizat la echipele Oțelul Ștei și Biharea Vașcău în campionatele organizate de AJFBihor, dar și, datorită meseriei alese, cea de polițist, în cadrul anumitor competiții organizate în cadrul MAI la echipele IPA Bihor și IPA Beiuș.

Succese pe dreptunghiul verde

A jucat fotbal aproape de meleagurile natale, originar fiind din Rieni, cu primii pași pe dreptunghiul verde făcuți la oțelarii șteieni, după care a făcut mutarea lângă „Apa Boiului” de unde s-a retras din activitate în 2007. Totuși, concomitent a jucat fotbal pe teren redus în componența echipelor IPA Bihor și IPA Beiuș, unde a avut nenumărate satisfacții alături de niște colegi la care a ținut foarte mult. Intrat în poliție în anul 1994, Ghiță, cum îl alintau prietenii, a jucat primul meci în echipa IPA Bihor în anul 1997, participând la nenumărate turnee interne și internaționale. Astfel, în postură de vârf de atac, în iunie 2000 a participat la Campionatul Mondial al Polițiștilor la turneul organizat în Ancona, Italia, unde IPA Bihor s-a clasat pe locul doi din 62 de echipe participante. În noiembrie 2010 a obținut locul unu la Campionatul European al Polițiștilor din Belgia, organizat în orașul Lommel, cu echipa IPA Regiunea 1 Bihor. În 2014 a obținut locul unu la faza zonală pe țară în cadrul MAI, la turneul organizat la Arad, câștigându-și dreptul de a participa la faza națională de la Izvorani, în luna august, unde a ocupat poziția a patra.Cu cele două echipe la care a evoluat a avut o participare constantă la turnee organizate, dea lungul anilor, în Italia, Olanda și Belgia. În cadrul IPJ Bihor a obținut cu echipa IPA Beiuș titlul de campion în anii 2014, 2015, 2016, 2017. La campionatul zonal din Depresiunea Beiușului, organizat în Ștei, la Baza Sportivă Viitorul, a fost component a echipelor IPA Beiuș și Elefanții Ștei, deoarece nu a vrut să trădeze nici colegii polițiști, dar nici prietenii cu care jucase la Ștei și în Vașcău.

După 365 de zile

Prima ediție a avut loc pe 27 iulie 2018 - după fix 365 de zile de când Gheorghe Bat a plecat la cele veșnice - când foștii colegi beiușeni au luat drumul cimitirului din Rieni, unde au mai sosit și foștii prieteni a lui Ghiță din Chișineu Criș, județul Arad, care alături de mama decedatului și câteva persoane dragi lui pe când era în viață, au depus candele și flori, ținând un moment de reculegere. La Baza Sportivă Viitorul a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de părintele Adrian Suciu, la care au participat  și autoritățile locale, compuse din Iulian Balaj și Marius Cioară primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, alături de mulți oameni de sport din județ.

După 729 de zile

A doua ediție s-a disputat tot într-o zi de vineri, dar pe data de 26 iulie 2019, la aceiași locație, Baza Sportivă Viitorul Ștei. Cei mai apropiați prieteni a lui Ghiță, printre care și finul acestuia, Simion Nicu Nica, si-au dat întâlnire la cimitirul din Rieni, ținând un moment de reculgere la mormântul fostului lor prieten. La Baza Sportivă Viitorul Ștei a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Adrian Suciu, împreună cu preoții Ciprian Păstor, din Beiuș, și Ciprian Herman, din Petreasa. La aceste momente solemne, cât și pe toată durata turneului, au participat autoritățile locale, reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, dar și câțiva consilieri locali, iar printre multele personalități care au luat parte la acest eveniment am remarcat prezența senatorului Cornel Popa, precum și a generalului în rezervă  Terente Merce, dar și  colonelul  în rezervă Mirel Coste,  agent șef principal Raul Rotar și omul de afaceri Marius Morcan.

Multe echipe prezente

Dacă la prima ediție au particpat patru echipe, Elefanții Ștei, IPA Beiuș, Piața Bihoreană Old-Boys Oradea, IPA Chișineu Criș, clasate în urma meciurilor directe în această ordine, la a doua au fost prezente șase, IPA Beiuș, Piața Bihoreană, Diego SKY Salonta, Selecționata Ștei, Maracana Timișoara, IPA Arad, ordinea finală fiind aceasta. „Cu siguranță, dacă am fi putut organiza a treia ediție numărul echipelor participante ar fi fost cu mult mai mare. În condițiile date nu putem decât să-i aducem prietenului nostru Ghiță un ultim omagiuși promisiunea că nu îl vom uita niciodată”, a spus, colonelul în rezervă Remus Indrei, omul de numele căruia se leagă ideea organizării „Memorialului Gheorghe Bat”, care și-a consumat două ediții, însă care, cu siguranță, va continua la anul cu a treia ediție care acum, din păcate, a fost anulată.