Așa cum a promis în luna iunie, atunci când s-a aflat pentru prima dată la LPS Bihorul, Emanuele Pischetola, antrenor cu 27 de experiență la AC Milan, a revenit în Oradea unde timp de o săptămână a oferit lecții în ceea ce privește metodele moderne de antrenament ale unuia dintre cele mai puternice cluburi de fotbal din lume.

LPS Bihorul, instituție de învățământ a cărei academie de fotbal a fost clasificată pe locul al optulea la nivel național, continuă să facă pași în ceea ce privește implementarea ultimelor metode de antrenament din fotbalul modern. Astfel, în acest sens, Lucian Stance, directorul adjuct al liceului, care a dezvoltat o relație de amiciție cu tehnicianul italian Emanuele Pischetola, a reușit să-l convingă pe acesta să accepte un acord de colaborare. Fostul antrenor din cadrul centrului de juniori de la AC Milan, cel care oferă în prezent lecții demonstrative în întreaga Europă, s-a aflat timp de o săptămână în orașul de pe Crișul Repede unde a ținut ședințe de pregătire atât cu antrenorii cât și cu mai multe echipe de copii și juniori de la LPS Bihorul. „Am avut bucuria să-l avem printre noi pe Emanuele care ne-a împărtășit din vasta sa experiență acumulată la AC Milan. Este pentru a doua oară când el vine la Oradea și ne dorim să permanentizăm acestă colaborare. Stagiile desfășurate de tehnicianul italian sunt excelente pentru LPS Bihorul, atât pentru antrenori cât și pentru jucători. Pe lângă metodologian antrenamentelor, unde ne aduce un plus evident, Emanuele ne-a oferit și câteva tehnici de pregătire inovative”, a declarat Lucian Stance, directorul adjunct al LPS Bihorul.

„Cum și ce se vorbește cu copiii este cel mai important”

Antrenorul italian a sosit la Oradea după ce a efectuat două stagii de pregătire, în Norvegia și Letonia. Acesta a pregătitit toate grupele de copii și juniori de la AC Milan, începând cu cei de 8 ani și până la echipa de tineret care activează în campionatul Primavera. A lansat în fotbalul mare nume precum Donaruma, Locatelli, Calabria, Petania, Cristante, Matri sau Cutrone. „Am început o colaborare cu LPS Bihorul efectuând stagii de pregătire cu echipele de 2006, 2007 și 2008. Consider că cea mai importantă este munca la nivelul tehnicii individuale, fotbalul schimbându-se mult în ultima perioadă. Am efectuat ședințe cu antrenorii de la LPS Bihorul în care am subliniat importanța modului în care se vorbește cu copiii dar și ceea ce se vorbește cu aceștia. Totodată am explicat cât de importantă este schimbarea mentalității părinților. Sunt șanse foarte mari ca în vara viitoare două echipe de la LPS Bihorul să vină cu mine în Italia, la baza de pregătire a lui AC Milan, unde vor putea vedea diferențele în ceea ceprivește modul de pregătire. În România, singurul care muncește bine în ceea ce privește grupele de copii și juniori este Gheorghe Hagi. Există mult talent, fantezie și tehnicitate la jucătorii români dar nu se face prea mult pentru aceștia. Cea mai mare problemă a antrenorului român este mintea închisă și modul în care acesta se adresează copiilor”, a spus Emanuele Pischetola, antrenor cu 27 de ani de experiență la AC Milan. Tehnicianul din Peninsulă a contribuit, în ultimii 8 ani, la pasul a 20 de tineri fotbaliști de la rosso-neri către primele două ligi italiene. În anul 2015, milanezii au avut nu mai puțin de 37 de jucători la loturile naționale de juniori și tineret, un număr record.