Cea mai importantă competiție ciclistă din România va traversa și Bihorul în ediția 2020. Turul României se va desfășura între 8-13 septembrie și va avea cinci etape și un prolog.

 

Startul ediției 53 se va da la Timișoara, etapa inaugurală încheindu-se la Oradea. Din orașul de pe Crișul Repede, caravana cicilistă se va îndrepta  spre Cluj-Napoca, punctul terminus al etapei a doua. Apoi, „Mica Buclă” va continua pe traseul Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana (etapa 3), Brașov – Făgăraș – Curtea de Argeș (etapa 4), București (etapa 5). Competiția organizată de Federația Română de Ciclism și Ministerul Tineretului și Sportului va avea la start maximum 20 de echipe, alcătuite din 6 cicliști.

În ultimii patru ani a fost organizat în județul nostru Turul Ciclist al Bihorului, dar ediția 2020 a fost suspendată din cauza pandemiei de Covid-19.

Prima ediție a Turului a avut loc în 1934, pe o distanță de 1026 de kilometri, având 7 etape. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului Ciclist al României.

„Cea de a 53-a ediție este inclusă în calendarul competiţional european al Uniunii Cicliste Internaționale la categoria 2.1, ceea ce presupune că pot fi invitate echipele profesioniste ce participă în Turul Franţei sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale și naţionale”, menționează siteul FR Ciclism.