Preşedintele Federaţiei Române de Polo (FRP), Alexandru Matei, a anunţat că obiectivul echipei naţionale masculine la Jocurile Olimpice de la Paris este unul foarte îndrăzneţ: clasarea în primele opt locuri.

"Obiectivul naţionalei la Jocurile Olimpice de la Paris este unul foarte îndrăzneţ. Având în vedere rezultatele mai recente ale primei reprezentative la Jocurile Olimpice, şi anume 1996 - locul 11 şi 2012 - locul 10, ne dorim foarte tare să depăşim aceste performanţe. Aşa că obiectivul oficial este clasarea în primele 8 la Paris. Este, după cum am spus, un obiectiv foarte îndrăzneţ, va fi foarte greu având în vedere şi grupa din care facem parte, dar asta ne propunem", a afirmat Matei.

Preşedintele are încredere în jucătorii primei reprezentative despre care spune că având o strategie corectă pot pune probleme oricărei echipe din grupă.

„În grupa noastră este campioana mondială en titre (n.r. - Croaţia), este vicecampioana mondială en titre (n.r. - Italia) şi este vicecampioana olimpică (Grecia)... Deci sunt trei forţe care au demonstrat la ultimele competiţii majore. Mai le avem în grupă pe Muntenegru şi SUA, echipe cu care eu cred că avem şanse să jucăm de la egal la egal. Şi la fel, să încercăm acelaşi lucru cu Grecia. Asta nu înseamnă cu meciurile cu Croaţia şi Italia sunt pierdute din start. Nu! Noi ne vom face jocul nostru, chiar dacă nivelul de valoare este semnificativ între România şi Croaţia, de exemplu. Cu o strategie corectă şi cu o dorinţă cum au arătat băieţii în ultimele 5-6 luni vom pune probleme oricărei echipe din grupa noastră", a spus şeful FRP.

„Faptul că polo este singurul sport de echipă din delegaţia României pentru Paris mă face mândru, mă motivează să muncesc mai mult... mai ales că ultima oară când naţionala de polo a fost la Jocurile Olimpice a fost cu mine în apă, când alături de colegii mei de atunci am reuşit să mergem la Londram (2012). Nu ştiu dacă e mai grea calificarea la Jocuri decât concursul efectiv de la Jocuri... e şi da şi nu. E vorba aia de demult: 'E greu să ajungi sus, dar şi mai greu să te menţii'. Deci e foarte greu să te califici, dar la Jocurile Olimpice te întâlneşti cu cele mai tari echipe din lume. Însă la Jocuri am văzut că orice se poate întâmpla, asta e frumuseţea. Pentru că presiunea e atât de mare încât orice echipă poate realiza o surpriză", a mai spus Matei.

În opinia preşedintelui FRP, România va încheia Jocurile Olimpice de la Paris pe un loc mai bun decât poziţia 46 din clasamentul pe naţiuni de la ediţia de la Tokyo.

Naţionala masculină de polo pe apă a României, care s-a clasat pe locul 10 la Campionatul Mondial de la Doha din luna februarie, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce formaţia Africii de Sud a decis să nu participe la competiţie. Astfel, România a fost prima echipă eligibilă la calificare după cele 4 locuri oferite prin regulament, revenind la Jocurile Olimpice după 12 ani, după Londra 2012.

Polo este singurul joc de echipă care s-a calificat la Jocurile Olimpice Paris 2024 pentru Team Romania, tricolorii urmând să evolueze în Grupa A, alături de Croaţia, Italia, Grecia, Statele Unite ale Americii şi Muntenegru.

România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline. Prima reprezentativă masculină de polo a României a participat până acum la nouă ediţii ale Jocurilor Olimpice: 1952 - locul 17, 1956 - locul 8, 1960 - locul 5, 1964 - locul 5, 1972 - locul 8, 1976 - locul 4, 1980 - locul 9, 1996 - locul 11, 2012 - locul 10.