După două succese obținute pe propriul teren în care au egalat la 2 scorul general în finala Ligii Naționale de baschet masculin, orădenii, supranumiți „leii roșii” de către proprii suporteri, au pierdut categoric 86-67 (21-16, 17-19, 28-11, 20-21) jocul decisiv astfel că la finele campionatului 2020-2021 sunt nevoiți să se mulțumească doar cu medaliile de argint.

„Au rămas la vestiare” în sfertul al treilea

Tenisunea imensă dată de un joc cu o asemenea miză i-a afectat doar pe elevii lui Cristian Achim care n-au reușit să se ridice la nivelul adversarului decât în puține momente. Jocul 5 al finalei, disputat în Polivalenta clujeană în fața a aproximativ 4.000 de suporteri, s-a decis practic în sfertul al treilea atunci când echipa oaspete „a rămas la vestiare” după cum spune o vorbă din lumea sportului atunci când una dintre formații are o evoluție lamentabilă. Pierdut la 17 puncte diferență (28-11), sfertul al treilea a fost cel care practic a decis noua campioană a României. Cu un deficit de 20 de puncte (66-46) la intrarea în secvența decisivă, Oradea nu mai avea practic nicio șansă. Gazdele, de la care Donatas Tarolis (MVP-ul finalei) a fost imposibil de oprit, au gestionat perfect ultimele 10 minute ale partidei astfel că au intrat în posesia titlului de campioană națională după o pauză de 4 ani. Victoria clujenilor este incontestabilă la finele unui campionat pe care l-au dominat cap-coadă. Din păcate pentru suporterii orădeni (aproximativ 100 prezenți la „decisivul” de la Cluj-Napoca), CSM CSU a pierdut ambele finale interne, atât a campionatului cât și a Cupei României, la finele unui sezon în care au reușit cel mai bun rezultat pe plan european prin cucerirea medaliilor de bronz în FIBA Europe Cup.

Broussard, singurul orădean care a jucat baschet...

Revenind la „decisivul” de la Cluj-Napoca, cârcotașii ar putea menționa un moment care a avut o anumită importanță în economia sfertului 3. La scorul de 55-42 pentru U BT, în minutul 27, Marius Ciulin, mult prea valorosul arbitru român de baschet, a acordat fault tehnic la Cristian Achim.... A fost practic momentul în care s-au aruncat zarurile. În următoarele 3 minute Oradea a mai încasat 11 puncte, marcând în schimb doar 4. Dar cum spuneam, putem menționa acest episod doar dacă nu vrem să recunoaștem că U BT a fost cu adevărat mai bună în acest meci. Singurul jucător din tabăra orădenilor care s-a ridicat la pretențiile unei partide cu o asemenea miză a fost Aaron Broussard, autorul a 18 puncte, 6 recuperări și 2 pase decisive. În concluzie, cea mai mare rivalitate din baschetul românesc al ultimilor ani (echipele care și-au împărțit titlurile de campioană de la desființarea Asesoft Ploiești) a fost tranșată în acest sezon, pe merit, de către U BT Cluj-Napoca.

U BT Cluj-Napoca: Tarolis 24 puncte (4×3p), Stipanovic 13, Vida 5 (1×3), Wright 9 (1×3), P. Richard 12 (3×3), D. Lăpuște 1, Guzman 4, Sánta 7, Grasu, Edwards 11 (3×3), Lungu.

Antrenor: Mihai Silvășan

CSM CSU Oradea: Holt 7, Watson 4, T. Fometescu 3 (1×3), Valeika 6, Green 10 (2×3), Broussard 18 (2×3), Moore, Nicolescu 7, Baciu 7, N. Markovic 3 (1×3), Vl. Marinău 2, Petrescu.

Antrenor: Cristian Achim