Piaţa Unirii din centrul oraşului Oradea a devenit capitala voleiului pe nisip în această perioadă (25-28 iulie) în care, în oraşul de pe Crişul Repede, se desfăşoară „Oradea Beach Volleyball Tournament 2024”, o competiţie internaţională care a adunat la start nu mai puţin de 40 de echipe.

Reuşita evenimentului precendent (2023), cel care a reprezentat ediţia inaugurală a „Oradea Beach Volleyball Tournament” a atras atenţia jucătorilor de valoare din acest sport astfel că prezenţa la ediţia din acest an este mai numeroasă. În acest context organizatorii, Academia de Volei Oradea (AVO) în parteneriat cu Prima Residence şi Visit Oradea, au fost nevoiţi să organizeze meciuri de calificări pentru accederea pe tabloul principal. Turneul, aflat sub egida Federaţiei Române de Volei şi acreditat de către Confederaţia Europeană de Volei şi Federaţia Internaţională de Volei, a debutat în cursul zilei de joi dimineaţa şi se va încheia duminică seara, odată cu disputarea finalelor. Aşadar timp de 4 zile echipe din România, Ungaria, Moldova, Liban şi Serbia se vor lupta pentru trofeu şi, nu în ultimul rând, pentru bani, premiile totale puse în joc, în valoare netă, fiind de 4000 de euro. Echipele câtigătoare, atât la masculin cât şi la feminin, vor primi câte 600 de euro. Întrecerea masculină a adus la start nu mai puţin de 21 de echipe, iar cea feminină 19 echipe, astfel că pentru intrarea pe tabloul principal de 16 se vor fi disputat jocuri de calificare. Prima zi a competiţiei a debutat cu şedinţa tehnică, urmată de meciurile echipelor feminine care dispută calificări. Jocurile se dispută zilnic, între orele 9 şi 23, amplasamentul din Piaţa Unirii fiind dotat cu instalaţie de nocturnă.

„Eveniment de talie internaţională”

„Oradea Beach Volleyball Tournament nu este doar o competiţie sportivă ci şi o oportunitate unică pentru iubitorii de volei de a trăi emoţiile unui eveniment de talie internaţională (8 echipe străine) şi de a se bucura de atmosfera vibrantă a jocurilor. Evenimentul are ca scop promovarea voleiului, încurajarea activităţii fizice în rândul tinerilor şi copiilor, precum şi atragerea iubitorilor de sport de toate vârstele. Cu acest prilej lansăm invitaţia orădenilor de a participa la această competiţie care se va desfăşura inclusiv în nocturnă, până spre miezul nopţii”, a declarat Paul Szabo-Alexi, preşedintele AVO, care a adus mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă desfăşurarea acestui eveniment.

„Nu am mai văzut aşa ceva”

Printre sportivele care concurează în aceste zile la turneul din Piaţa Unirii se numără şi Sorina Răileanu, orădeancă la origini dar care evolueză pentru CSU Galaţi, a 4-a clasată la fienele ultimei ediţii a campionatului Diviziei A2 Est. „Sunt foarte fericită că am prilejul să evoluez la Ortadea, la probabil cel mai frumos turneu. Din experienţa pe care o am pot să vă spun că nu am mai văzut aşa ceva şi mă refer aici la nivelul de organizare, care este unul foarte ridicat, şi la numărul atât de mare de echipe participante. Este pentru prima dată în carieră când sunt nevoită să joc în calificări”, a declatat Sorina Răileanu, cea care va juca în echipa numărul 1 a CSU Galaţi.

 

„O plăcere să evoluez la Oradea”

La startul întrecerii se va afla şi Vaida Beata, voleibalistă de origine română care însă va evolua pentru prima echipă a Ungariei. „Sunt născută la Satu Mare dar diferite aspecte care nu ţin de viaţa sportivă au făcut ca să ajung în Ungaria. Cu toate acestea am observat că în România se poate face performanţă. Cu acest prilej îmi doresc să felicit organizatorii pentru modul în care sunt lucrurile puse la punct la această competiţie. Pentru mine va fi o plăcere să evoluez la Oradea după ce făcusem asta ultima dată atunci când eram o copilă”, a declarat la rândul ei Vaida Beata, jucătoare în prima echipă a Ungariei care va evolua direct pe tabloul principal al OBV.

 

Cinci echipe orădene la startul întrecerii

Printre cele 40 de echipe, care vor achita o taxă de participare în valoare de 400 de lei, se vor afla şi 5 formaţii orădene, trei la feminin, reprezentând CSU Oradea, şi două la masculin, LPS Bihorul şi Pro Volley Oradea. De menţionat că în concurs se vor afla şi alţi sportivi orădeni dar care vor evolua însă pentru alte echipe.

 

Semifinalele şi finalele se vor disputa duminică, după următorul program:

13.00 semifinala 1 fete

14.00 semifinala 2 fete

15.00 semifinala 1 băieţi

16.00 semifinala 2 băieţi

17.00 finala mică fete

18.00 finala mică băieţi

19.00 finala mare băieţi

20.00 finala mare fete