Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis ca ediția Jocurilor Olimpice programată în această vară să fie amânată cu un an, din cauza pandemiei de coronavirus. Este al doilea eveniment sportiv major amânat acest în după Campionatul European de fotbal, reprogramat și el pentru 2021.

 Soarta Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost decisă în urma unei şedinţe telefonice. Premierul japonez Shinzo Abe a discutat ieri cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, şi au decis ca JO să fie mutate în vara anului 2021. Numele evenimentului, însă, se va păstra, Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Shinzo Abe i-a cerut lui Bach să amâne competiţia, din cauza pandemiei de coronavirus, care, în momentul de faţă, a îmbolnăvit 392.713 de persoane în toată lumea, dintre care 17.510 au murit, iar 103.396 s-au vindecat.

În urma discuţiei cu Shinzo Abe, preşedintele CIO a declarat că este „sută la sută" de acord cu sugestia premierului japonez.

Cei doi au încercat organizarea JO de la Tokyo în toamna acestui an, octombrie - noiembrie, însă având în vedere situaţia actuală au decis să fie mutate pentru 2021. ”Președintele Thomas Bach și primul ministru Shinzo Abe și-au exprimat îngrijorarea legată de pandemia de COVID-19. Având în vedere circumstanțele și informațiile de la Organizația Mondială a Sănătății, primul ministru al Japoniei și șeful Comitetului Olimpic Internațional au ajuns la concluzia că Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuie reprogramate după 2020, dar nu mai târziu de vara lui 2021, pentru a proteja sănătatea sportivilor și a tuturor celor implicați. Flacăra Olimpică va rămâne în Japonia. Jocurile Olimpice trebuie să reprezinte o speranță pentru toți în aceste momente” , se arată într-un comunicat emis de CIO:

Inițial, Jocurilor Olimpice trebuiau să se desfășoare în perioada 24 iulie - 9 august, însă pandemia anunțată de OMS a schimbat radical datele problemei. Japonia a înregistrat până în acest moment 1.140 de cazuri de coronavirus. Dintre cei depistați cu COVID-19, 42 au murit.

În istoria lor, Jocurile Olimpice de vară au fost anulate de trei ori: la ediția din 1916, de la Berlin, nu a mai avut loc din cauza Primului Război Mondial, la ediția din 1940, de la Tokyo (apoi acordată orașului Helsinki), nu s-a mai disputat din cauza Celui de-al Doilea Război Mondial și la ediția din 1944, de la Londra, nu a mai avut loc tot din cauza Celui de-al doilea Război Mondial.