Produs de mare valoare al judo-ului orădean, Alex Creț și-a confirmat încă o dată clasa, reușind un rezultat bun într-o puternică întrecere de seniori, Campionatul European desfășurat în Capitala Bulgariei.

Sofia a fost orașul care a găzduit recent Campionatul European de judo pentru seniori, competiție la care țara noastră a fost reprezentată de 9 sportivi, 3 fete și 6 băieți. Printre aceștia s-a aflat și Alex George Creț, judoka legitimat la CSM LPS Bihorul Oradea care a concurat în limitele categoriei 90 kg. „Spre bucuria noastră, deși a beneficiat de o tragere la sorți nu foarte favorabilă, Alex George Creț s-a mobilizat exemplar având un parcurs foarte bun și reușind, în final, să se claseze pe un important și promițător loc 7, în limitele categoriei 90 kg”, a transmis antrenorul Emil Morar cu privire la rezultatele elevului său.

Parcursul bihoreanului

Alex Creț a trecut fără luptă de primul tur al competiției, iar în turul al doilea l-a înfruntat pe Ivaylo Ivanov, reprezentantul țării gazdă, un sportiv valoros și experimentat pe care a reușit să îl învingă printr-o spectaculoasă proiectare de ippon, în Golden Score. În turul al 3-lea l-a întâlnit pe francezul Maxime Ngayap, sportiv care anul trecut i-a „suflat” medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori de la Olbia (Italia). De data aceasta Alex l-a dominat categoric și l-a învins la ippon trecând astfel în turul 4 (sferturi) unde a dat piept cu georgianul Luka Maisuradze. Lupta a fost dominată în prima parte de georgian, Alex Creț primind 2 penalizări. Apoi a urmat o revenire spectaculoasă a sportivului nostru, georgianul primind și el 2 penalizări, meciul intrând astfel în Golden Score, cu Alex Creț în plină dominație. Din păcate, la un atac ușor neglijent al orădeanului, georgianul a executat o contrare iar arbitrii s-au grăbit să-i acorde un punctaj nemeritat care i-a permis astfel să acceadă în semifinale. În cele din urmă, georgianul a devenit campion european. Alex Creț, demoralizat și afectat de înfrângerea din sferturi, a mers în recalificări unde a fost învins la ippon de italianul Christian Parlati, clasându-se astfel doar pe locul al 7-lea.

„El este încă junior”

„Rămânând cu gustul amar al nereușitei de a obține o binemeritată medalie, trebuie să apreciem totuși rezultatul bun al lui Alex Creț, în conditțile în care el este încă junior. Orădeanul are obiective importante la Campionatele Mondiale și Europene de juniori, precum și la Campionatele Europene de tineret din acest an”, a mai transmis Emil Morar.