Ordinul comun semnat de către Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului cu privire la regulamentul de desfășurare a competițiilor sportive, cu precădere a celor care au loc în spații închise, creează dificultăți majore mai multor sporturi de echipă. În urma acestei decizii publicate deja în Monitorul Oficial, Federația Română de Baschet a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o ședință cu reprezentații structurilor sportive înscrise în LNBM în care s-a pus în discuție inclusiv desfășurarea campionatului în Bulgaria.

Startul campionatului doar în ianuarie!?

În cadrul acestei ședințe desfășurate online au fost discutate mai multe scenarii pentru reluarea sezonului care au ținut cont de acest ordin ministerial. Cluburile nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește Liga Națională de Baschet Masculin, pentru că desfășurarea acesteia sub formă de turnee și respectând Ordinul MTS și MS ar conduce la cheltuieli mult prea mari pe care nu le pot suporta. S-a propus ca sezonul 2020/2021 să înceapă în luna octombrie cu Cupa României la baschet masculin. În prima fază ar trebui să se desfășoare două turnee cu câte 8, respectiv 7 participante, la jumătatea lunii octombrie, iar primele 4 clasate din fiecare turneu să avanseze în Final 8. În noiembrie ar urma să fie organizat Final 8-ul, dar și un turneu de clasare. Astfel, lunile octombrie și noiembrie ar fi dedicate Cupei României în baschetul masculin. În ceea ce privește LNBM, a fost luată în calcul începerea competiției abia în luna ianuarie a anului 2021, în eventualitatea în care restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 s-ar mai relaxa.

Scenariu SF pentru sportul cu mingea la coș

În final a fost lansat și un alt scenariu, acela în care Liga Națională de Baschet Masculin să se desfășoare într-o altă țară, unde regulile sunt mai permisive. Oficialii Federației au susținut că vor întreba reprezentanții MTS dacă un astfel de scenariu este posibil. „În cazul în care o astfel decizie va fi luată în considerare, cea mai probabilă gazdă pentru baschetul românesc ar fi Bulgaria. Asta pentru că vecinii de la sud de Dunăre nu au impus restricții asupra tranzitului cetățenilor români, în timp ce Ungaria a pus țara noastră pe lista „galbenă” cu carantină obligatorie pentru cei care vin din România, dacă nu prezintă simptomele specifice covid-19 și au un test de tip PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, și vecinii sârbi prezintă aceleași restricții de călătorie pentru cei care vin dinspre România, dar cer un test nu mai vechi de 48 de ore, potrivit site-ului MAE”, informează site-ul de specialitate baschet.ro.