Cel mai titrat antrenor din întreg sportul bihorean și-a încehiat cariera de profesor după 42 de ani în care, după cum îi place să spună, a construit în primul rând caractere și abia apoi sportivi de mare valoare care, „șlefuiți” de mâna acestuia, au adus Bihorului un număr incredibil de medalii, aproximativ 800!

Virgil Preda este antrenorul care a pregătit singura atletă bihoreană, Ligia Bara Grozav, care a cucerit titlul de campioană mondială. Ligia a fost cea mai bună săritoare în înălțime la Mondialele de juniori din anul 2011. Profesorul Preda este originar din Poiana Vărbilău, județul Prahova, și ultimii 45 de ani, din cei 68 pe care îi are, i-a trăit în Oradea. În cariera sa de sportiv, Virgil Preda a cucerit o singură medalie în proba de triplu salt. A îmbrățișat de tânăr meseria de antrenor, chiar din momentul venirii sale în orașul de pe Crișul Repede, unde a creat o adevărată școală de atletism împreună cu soția sa, Mariana Preda. A fost profesor în cadrul LPS Bihorul, precum și la Universitatea din Oradea. O altă campioană construită de către Virgil Preda este Cornelia Deiac, o săritoare în lungime care a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de tineret din anul 2005 și a terminat pe locul al 6-lea la Mondialele de juniori din 2006. Aproximativ 800 de medalii au cucerit sportivii pregătiți de către profesorul Preda în întreaga sa carieră. Întrebat la un moment dat dacă ar renunța la un anumit număr de medalii pentru o participare a unui sportiv de-al său la Olimpiadă, profesorul Preda a răspuns negativ fără să ezite, asta deoarece mereu a pus pe primul loc carierele și caracterele construite în defavoarea realizărilor personale. Evident că cea mai mare bucurie a carierei i-a fost dată de către Ligia Grozav, cea care a fost cea mai bună junioară a lumii la săritura în înălțime, în anul 2011. La capitolul opus, regretul carierei îl reprezintă nereușita în ceea ce privește câștigarea suportului autorităților locale, aceleași care nu și-au trimis nici măcar un reprezentant care să o aștepte pe Ligia la gară, cu o floare, în semn de respect și prețuire pentru performanța realizată care evident că a adus imagine orașului.

 

„Am intrat ca un anonim, ies ca un anonim”

Profesorul Preda părăsește catedra dezamăgit câtă vreme nu o dată a subliniat faptul că „acum 42 de ani am intrat ca un anonim și acum ies tot la fel, ca un anonim”. Un mesaj clar pentru cei în măsură să-i aprecieze într-un cu totul alt mod realizările din lumea sportului. Cu toate acestea, profesorul Preda își va continua pasiunea de o viață, aceea de a forma noi campioni. În acest sens s-a arătat satisfăcut de faptul că în ultimii ani atitudinea părinților vis-a-vis de meseria de antrenor s-a modificat, aceștia arătând mai mult respect pentru cei care le pregătesc copiii. Înainte senzația era amară, era de parcă, aducându-și odraslele la antrenamente, gestul reprezenta un favor făcut antrenorilor.

 

Vicepreședinte al FRA

Pe lângă performanțele incontestabile ca antrenor, Virgil Preda s-a arătat a fi și un foarte bun organizator. Acesta este președintele Asociației Județene de Atletism de peste 20 de ani și vicepreședinte al Federației Române de Atletism de peste trei ani, semn că profesorul Preda se bucură de apreciere la nivel național. Totodată, profesorul Preda este un excelent orator, galele anuale organizate de acesta pentru a premia cei mai buni atleți bihoreni fiind deosebite din acest punct de vedere. De menționat că aceste gale sunt organizate și pentru a aduna împreună întreaga familie a atletismului bihorean. O reuștă majoră și destul de recentă a profesorului Preda este construirea unui sector modern de sărituri, situat lângă terenul de fotbal al Universității din Oradea, investiție realizată din sponsorizări și fondurile AJA Bihor.

 

Va continua să antreneze

Așadar, Virgil Preda își încheie cariera de profesor, dar niciodată pe aceea de antrenor despre care spune că va continua să o practice chiar de va fi să vină la terenul de sport ajutat de baston. O viață întreagă dedicată exclusiv atletismului! Respect, domnule profesor Virgil Preda!