Fără a oferi ceea ce se aștepta de la el, lituanianul Dovis Bickauskis va fi înlocuit pentru următorul sezon competițional de către americanul Erick Neal care sosește la Oradea venind din puternica Ligă Adriatică de baschet.

Noul conducător de joc al CSM CSU Oradea are niște cifre statistice interesante, iar dacă el își va menține aceeași formă sportivă ar putea intra repede în inimile suporterilor roș-albaștri, având în vedere caracteristicile pe care le are. „Erick Neal aduce un plus de viteză, îndemânare și creativitate în jocul CSM-ului. El dispune de o aruncare redutabilă de la distanță. Totodată, fiind un jucător exploziv, interesat atât de a ataca coșul pentru finalizare, cât și pentru a-și pune în valoare colegii de echipă, staff-ul tehnic al roș-albaștrilor mizează pe capacitatea baschetbalistului american de a aduce un plus în ceea ce privește ritmul de joc al întregii echipe”, este caracterizarea pe care i-o face clubul orădean.

Medie de 14 puncte pe meci în Liga ABA

Neal are 27 de ani, 1,78 metri înălțime și se află la primul contact cu baschetul românesc. Acesta s-a născut în Dallas (SUA), unde a petrecut 4 ani în campionatul universitar nord-american. Primul contract de jucător profesionist l-a semnat cu o echipă din liga a II-a din Turcia. Ulterior, după ce s-a transferat la Belediye Spor, tot în liga a 2-a din țara Semilunei, a obținut promovarea în prima ligă în vara anului 2020 și a optat să rămână la această echipă pentru o provocare într-unul dintre cele mai puternice campionate naționale din lume. În vara trecută s-a transferat la o formație din prima ligă poloneză unde a înregistrat 17 apariții și a avut medii statistice de 16.2 puncte, 7.1 pase decisive, 4.2 recuperări și 1.5 intercepții pe partidă pentru 18.1 la eficiență în peste 29 minute pe partidă. Apoi, la începutul acestui an, a ales să își continue cariera în Muntenegru la echipa Studenski Centar Derby din Podgorica cu care a jucat în Liga Adriatică (ABA), cea mai veche ligă regională din Europa și una dintre cele mai redutabile competiții baschetbalistice de pe continent. Aici, Neal a înregistrat zece apariții și a contribuit cu 13.9 puncte, 6.8 pase decisive, 2.9 recuperări și 1.3 intercepții pe partidă pentru 16.3 la eficiență și un procentaj de 42.3% la aruncările de trei puncte. Neal a fost desemnat cel mai bun jucător (MVP) al etapei 21 din sezonul regulat al Ligii Adriatice. El a avut 21 puncte, 13 pase decisive și 6 recuperări pentru 37 la eficiență în partida cu FMP Meridian, încheiată cu victoria lui SC Derby, scor 85-76. Așadar, Oradea a transferat un baschetbalist care, cel puțin pe hârtie, arată excelent, el fiind al doilea conducător de joc după Tudor Gheorghe pe care roș-albaștrii îl legitimează în această pauză competițională.