Bulgarii de la Rilski Sportist primesc vizita orădenilor de la CSM CSU într-un meci de baschet masculin contând pentru etapa a 5-a din cadrul Grupei E a FIBA Europe Cup. Jocul, care se va disputa miercuri, 23 noiembrie, de la ora 19.15, are o favorită certă în echipa pregătită de către Cristian Achim care nu-și permite să piardă cu cea mai slabă echipă din grupă dacă nu vrea să rateze calificarea printre cele mai bune 16 echipe ale competiției.

Bulagrii de la Rilski vin după două victorii obținute în campionatul intern, dar în FIBA Europe Cup participarea lor este catastrofală cu patru înfrângeri suferite în tot atâtea partide la diferențe mari de puncte. Dacă pe plan intern sunt invincibili, cu 6 succese în 6 jocuri, pe plan extern înfrângerile lor au fost usturătoare. În ultimul joc de campionat, victoria 100-84 obținută acasă cu Beroe, s-au evidențiat cei trei americani din lot, D. Wiggins (21 puncte), B. Randolph (20 puncte) și E. Battey (16 p). În ultima lor apariție europeană, bulgarii au pierdut la peste 30 de puncte (105-74) deplasarea de la Mechelen. În acea partidă s-au evidențiat C. Kostov (16 p) și E. Battey (15 p). În ierarhia Grupei E din Europe Cup, bulgarii sunt pe ultima poziție după patru eșecuri contabilizate în tot atâtea partide. Cum e de așteptat, atât ofensiv cât și defensiv, vecinii de la sud de Dunăre au niște linii de clasament rușinoase. În ceea ce privește forma sportivă arătată în ultimele 5 jocuri, aceasta este oarecum irelevantă câtă vreme Rilski bate totul pe plan intern și pierde la fel în Europa. Cei de la Rilski nu au anunțat niciun absent pentru această partidă.

Tarolis și-a revenit

Formația bihoreană se află într-o dispoziție de joc excepțională, ultimele sale 7 apariții terminându-se cu tot atâtea victorii, indiferent de competiție. Trei succese au fost contabilizate în Europe Cup și patru în Liga Națională. În ultima partidă, Oradea a dispus cu scorul de 98-76 de Athletic Constanța pe propriul teren, cei mai buni jucători ai acelui meci fiind tot doi americani, Erick Neal (18 p) și Mark Ogden (17 p). În ultimul meci european, roș-albaștrii au obținut un succes de prestigiu, 77-69 cu francezii de la Cholet Basket, o echipă cu un buget mult superior, la Oradea Arena. Și în acel joc, Mark Ogden a avut o prestație deosebită fiind cel mai bun marcator cu 17 puncte. În clasamentul la zi al Grupei E din Europe Cup, Oradea ocupă prima poziție cu 7 puncte după trei victorii și o înfrângere. Legat de joc, „leii roșii” au cea mai bună apărare din grupă cu 307 puncte încasate în 4 partide. Acesta este un aspect excelent deoarece majoritatea tehnicienilor sunt de părere că „apărarea îți câștigă meciuri/trofee”. Singura incertitudine din lot este cea legată de Donatas Tarolis. Baschetbalistul transferat în această vară și-a revenit după accidentarea avută dar pregătirea sa fizică nu este încă la cote optime astfel că staff-ul tehnic împreună cu cel medical vor decide dacă este oportun ca el să evolueze în această partidă.

Instrucție în manșa tur

Singura confruntare directă dintre cele două echipe s-a consemnat în manșa tur, la Oradea, pe 19 octombrie, atunci când elevii lui Cristian Achim au făcut practic instrucție cu cei de la Rilski învingându-i la o diferență incredibilă pentru acest nivel, scor 99-63. Tarolis, de la oraădeni, cu 21 de puncte, și Wiggins de la bulgari, cu 19 puncte, au fost cei mai buni marcatori ai acelui joc.

Nu-și permit să lase totul pentru ultima etapă

Oradea are mai multe variante de a-și asigura calificarea printre cele mai bune 16 echipe din Europe Cup dar cea mai sigură este o victorie obținută pe terenul celei mai slabe echipe din grupă. Așadar bihorenii, foarte probabil, se vor impune pe terenul lui Rilski pentru a-și diminua riscul de eșec al calificării în ultima rundă atunci când vor evolua în Belgia, pe terenul celor de la Mechelen.