Memorialul „Dan Mihai Carțiș”, cel mai puternic turneu de şah rapid organizat în Oradea, şi-a stabilit ierarhia pe anul 2022. Ediţia a şasea a fost câştigată de marele maestru Dieter Nisipeanu, cel mai titrat şahist român din istorie, care din 2014 reprezintă Germania.  

Competiția organizată de către Dan Raț și Dan Carţiş a beneficiat de prezenţa unor şahişti de renume din Germania, Ungaria, Moldova, Franța, Ucraina și România. Turneul s-a disputat pe durata a 9 runde, în sistem elveţian şi a beneficiat de un fond de premiere de 20.000 lei, fiind premiaţi primii zece clasaţi, dar şi alţi şahişti în funcţie de categoria valorică.  

„A fost de departe nu numai cel mai puternic turneu de şah rapid din Oradea, dar şi printre primele din ţară prin prisma participanţilor, dar şi a nivelului de organizare. Ne-au onorat cu prezenţa şase mari maeştri de renume internaţional, şase maeștri internaţionali şi trei maeştri FIDE”, a afirmat maestrul FIDE şi arbitrul turneului, Dan Raţ.

 

Participare semnificativă a șahiștilor bihoreni

La renumitul turneu au participat aproximativ 40 de bihoreni de toate vârstele. Dintre aceștia, la masculin cel mai bine clasat a fost Alexandru Stanciu, locul 6, care evoluează pentru un club din Satu Mare. Dintre sportivii legitimați la cluburile bihorene, cel mai bun punctaj a fost obținut de doi sportivi legitimați la Universitatea Agora Oradea și anume, la masculin - Paul  Marius Adrian, cu 5 partide câștigate și o remiză (masculin) şi, la  feminin Natalia Popa cu 4 partide câștigate.

Elevă în clasa a X-a a Colegiului Național Emanuil Gojdu Oradea, Natalia Popa (foto)  a fost și reprezentanta județului Bihor la Olimpiada Națională de Șah pe licee, ediţia 2022, desfăşurată la Iaşi. După ce a obținut locul 1 la feminin la etapele locale și județene, sportiva orădeană s-a clasat pe locul 16 din 40 de concurente la nivel național.

Top 10:

1. gm Dieter Nisipeanu

2. gm Balog Imre

3. im Grunberg Mihai

4. gm Czebe Attila

5. fm Stoleriu George

6. fm Stanciu Alex

7. im Manea Alex

8. gm Nevednichy Vladislav

9. im Costachi Mihnea

10. fm Ileana George

Cel mai bun junior a fost Tancsa Tamas, din Ungaria.

De astăzi şi până în 29 septembrie, tot la Hotel Continental Oradea, va avea loc, în premieră, Superliga de șah (Campionatul Național pe echipe masculine și feminine ale României). Superliga masculină se va desfășura în perioada 20-29 septembrie în timp ce fetele se vor întrece în perioada 23-27 septembrie.