Dacă anul trecut Clubul Sportiv Bihorul Beiuș a avut parte de ample manifestări dedicate Centenarului, iată, beiușenii au fost, din nou, în zi de sărbătoare, deoarece au trecut prima „treaptă” peste suta de ani, marcând, așa cum se cuvine, împlinirea a 101 ani de existență a clubului din Depresiunea Beiușului.

Dacă anul trecut, la evenimentul aniversar, municipiul de lângă Crișul Negru a fost „invadat” de mulți invitați de onoare din lumea sportului rege, și în acest an diriguitorii CS Bihorul Beiuș au punctat așa cum se cuvine un nou moment important din viața clubului invitând la o partidă de fotbal echipa Presei Bihorene.

Prezență numeroasă

Beiușenii au dat dovadă de mult atașament față de culorile clubului pe care îl iubesc prin numărul mare al celor care au fost prezenți la ora meciului, la terenul sintetic din urbe, atât în calitate de suporteri, cât, mai ales, cei dornici să îmbrace tricoul beiușean în confruntarea cu „presarii” bihoreni. Un fapt demn de remarcat a fost, se putea altfel oare, prezența inegalabilului Ionel Bondor, născut pe 2 noiembrie 1939, cel care de peste cinci decenii este în slujba fotbalului beiușean, dând dovadă de un atașament extraordinar față de acest club pe care îl iubește necondiționat. De altfel, clubul beiușean are „rădăcini” bine înfipte și la nivel juvenil deoarece viitorul sună bine prin prisma nenumăraților copii care „bat” mingea la diferite categorii de vârstă, printre aceștia numărându-se și Matei Francisco Jurj, născut pe 25 februarie 2011, prezent și el pe sinteticul beiușean, evident în echipament adecvat momentului. Putem afirma acest aspect ca o „punte între generații”, una de care fotbalul beiușean, și nu numai, are nevoie pentru viitoarele performanțe. În urbe speranța pentru viitorul apropiat este accederea în cel de-al treilea eșalon de fotbal al țării, așa cum ar trebui să aibă Municipiul Beiuș datorită tradiției la această dsiciplină sportivă. O mare dilemă la acest eveniment a avut cunoscutul, dar mai ales apreciatul, reporter al cotidianului CRIȘANA, beiușeanul Dan Ispas, prin faptul că a fost solicitat de ambele echipe – fiecare cu echipament pregătit pentru el – să joace în acest meci, dar, plin de diplomație, acesta a ales să aibă calitatea doar de spectator, alături de mulți suporteri beiușeni, printre care Avram Toderici, dar și frații  Florin și Călin Zdrâncă, nelipsiți la meciurile favoriților. Cu cine o fi simpatizat Dan Ispas a fost foarte greu de deslușit, deoarece în toate fazele expresia feței nu l-a trădat, nici chiar aparatul foto negăsindu-i vreo „breșă” pe toată durata partidei. Beiușenii au prezentat la acest meci un lot destul de „stufos”, printre jucători regăsindu-se foști fotbaliști cu state grele de servicii pe arena beiușeană, iar septuagenarul Nicolae Bunea a fost la mare înălțime prin cele două goluri marcate, ca și Rudy Kovacs care l-a „imitat” și la numărul de goluri, în timp ce Emil Vinter a fost același portar plin de intervenții la sacrificiu, demonstrând încă, în ciuda vârstei, reflexe deosebite. De altfel, nucleul de bază al beiușenilor în această partidă a fost compus din jucători care încă ar mai avea ceva de spus chiar și pe marele dreptunghi verde, ei făcând diferența în teren.

„Presarii”, lot restrâns

La această întâlnire lotul „presarilor” bihoreni a fost mai restrâns ca altă dată din cauza concediilor de odihnă ale unora, în timp ce președintele AJF Bihor, prof. Radu Bitea, omniprezent în această echipă, nu a putut onora invitația din motive personale, dar a transmis un mesaj oficialilor clubului, cât și autorităților locale, prin persoana directorului de competiții a AJF Bihor, Gheorghe Rusu, care a fost prezent și pe suprafața de joc. Poarta oaspeților, în ciuda golurilor primite, a fost bine păzită de directorul clubului beiușean, Silviu Odobasianu, iar pe teren un sprijin consistent au primit „presarii” din partea consilierului județean, Dorin Traian Boca, care se dovedește a fi un om de bază al echipei. Dacă „maratonistul” Horia Buz și-a făcut datoria, ghinionistul partidei a fost Sorin Ilisie care a clacat după doar 13 secunde din cauza unei întinderi. Revenit după mult timp în echipă, Nicolae Mihalcea, beiușean de origine, a dovedit mare poftă de joc, ca și „generalul” Gabriel Matica, bine secondat de Raul Lasc un adevărat „servant” pentru linia ofensivă. Ca de obicei Ionel Goina a etalat același spirit de echipă jucând dezinvolt, iar în culisele organizării s-a dovedit a fi foarte priceput. Înaintea meciului, la încălzire, golgheterul all-time al „presarilor” Ionel „Totinho” Popa, chiar accidentat fiind,  a exersat loviturile de pedeapsă, de care nu a avut parte în timpul meciului, însă și-a făcut datoria cu brio prin înscrierea primului gol al meciului, printr-un precedeu de o rară frumusețe încheiat cu un șut care a „mușcat” din vinclul porții. Dacă anul trecut, echipa administrației locale a fost foarte... imprudentă cu echipa presei, câștigând cu 4-1, și de această dată „tratamentul”  primit de oaspeți a fost unul repetat la „indigo”, beiușenii fiind din nou învingători. De altfel, prin cele două rezultate putem remarca fair-play-ul care caracterizează „presarii” la astfel de evenimente prin care nu doresc să „șifoneze” sărbătoarea gazdelor.

Fotbalul, în prim-plan

Chiar dacă nu au fost faze litigioase pentru a fi analizate, împreună cu arbitrul întâlnirii, Ionel Bodin, cele două echipe au acceptat discuțiile la o masă comună unde au fost invitate de autoritățile locale, reprezentate de Gabriel Popa și Dragoș Balog, primarul și viceprimarul Municipiului Beiuș, unde subiectul serii a fost canalizat doar spre „regele sportului”. A fost o seară reușită unde s-a dovedit că sportul formează caractere puternice, dar mai ales leagă prietenii care, cu siguranță, vor dăinui în timp.

Selecționata Beiuș: Emil Vinter – Rudolf Kovacs, Petru Brădău, Sorin Olteanu, Adrian Ban, Ghiță Ursuț, Nicolae Bunea, Marian Vlaș, Ioan Manea, Ionel Zmeu, Vasile Codrea, Alin Marcu, Cristian Marcu, Vlad Silaghi, Dragoș Balog, Nicolae Mihoc, Ioan Călin. Selecționer: Ionel Bondor.

Presa Bihoreană: Silviu Odobasianu – Ionel Goina, Raul Lasc, Gabriel Matica,  Gheorghe Rusu, Nicolae Mihalcea, Sorin Ilisie, Dorin Boca, Horia Buz, Ionel „Totinho” Popa. Selecționer: Doru Goldea.

Adrian STOICESCU