CSM CSU Oradea și U BT Cluj-Napoca sunt echipele care domină baschetul masculin românesc din ultimii ani. În actuala ediție de campionat, prima confruntare dintre cele două rivale se va disputa pe 18 martie după cum informează site-ul de specialitate baschet.ro.

Cele mai importante echipe masculine de baschet ale României din ultima decadă traveresează o formă sportivă deosebită și, spre finalul primei faze a campionatului primei divizii, par a fi principalele favorite în lupta pentru trofeul de campioană a țării. Cu o etapă înaintea finalului primei faze a competiției, atât CSM CSU cât și U BT sunt sigure de câștigarea Conferințelor din care fac parte.

Oradea este componentă a Conferinței B pe care a dominat-o cu autoritate, singura sincopă fiind consemnată în debutul sezonului, în etapa a treia, atunci când elevii lui Cristian Achim au cedat 77-73 pe terenul lui SCM Timișoara. Apoi, cu o evoluție deosebită, bihorenii au câtigat toate cele 13 partide disputate, ultimele trei fiind obținute cu peste 100 de puncte marcate pe meci. În acest context, cu nicio altă formație capabilă să țină „trena”, roș-albaștrii și-au asigurat calificarea în top 10 de pe locul I în Conferința B încă din etapa a 16-a. „Leii roșii” mai au de jucat un meci în prima fază a campionatului, vineri, 27 ianuarie, la Oradea Arena, cu Laguna București, ultima clasată.

În Conferința A, U BT Cluj-Napoca a avut aproximativ același traseu cu al orădenilor dar Rapid București a reușit cât de cât să se mențină în siajul alb-negrilor astfel că siguranța locului I la finalul fazei întâi a venit o etapă mai târziu. Singurul eșec al trupei pregătite de Mihai Silvășan s-a consemnat tocmai împotriva rapidiștilor care par să fi luat locul echipei CSO Voluntari de anul trecut în top trei al celor mai bune echipe ale sezonului. Cu toate acestea este încă foarte devreme pentru a face afirmații categorice în acest sens.

Așadar, chiar dacă pot suporta o ușoară modificare, se cunosc datele în care vor avea loc derby-urile dintre orădeni și clujeni:

- 18 martie - CSM CSU Oradea vs. U BT Cluj-Napoca (etapa a 5-a a fazei secunde)

- 7 aprilie - U BT Cluj-Napoca vs. CSM CSU Oradea (etapa a 10-a a fazei secunde)