Fanii echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea au trecut de la extaz la agonie și invers pe parcursul turneului de calificare din grupa D a FIBA Europe Cup. Prezent alături de „roș-albaștri” la Istanbul, directorul CSM Oradea, Șerban Sere, a făcut o analiză realistă a situației formației orădene din acest moment.

 

„Nu mai credeam în calificare”

Conștient de minusurile din jocul grupării orădene, fostul baschetbalist orădean consideră, totuși, importantă această calificare, în care n-a mai crezut după eșecul din ultimul joc cu BC CSU Sibiu. Victoria lui Szolnok asupra lui Sporting Lisabona a netezit, însă, drumul orădenilor spre optimile de finală.

„Sincer, nu mai credeam în calificare, dar sportul îți rezervă surprize, chiar și plăcute, atunci când te aștepți mai puțin. Cu șansă, ne-am atins obiectivul și de aici încolo e posibil orice. Așa cum altădată am fost primii sub linie, acum suntem primii deasupra liniei calificării. Sunt nenumărate exemple de echipe care s-au calificat greu, dar apoi au avut un parcurs până în fazele superioare. Pe de altă parte, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Trebuie să remediem deficiențele din jocul nostru. Am observat că acest gen de desfășurare a turneelor nu ne convine. Și nu numai nouă, mai multe echipe au avut probleme să țină ritmul în două jocuri consecutive. Uitați-vă și la Besiktas, echipă gazdă, pe hartie favorita grupei, cu jucători trecuți prin NBA, care a terminat pe ultimul loc în grupă și rămâne acasă. Vă dați seama cât caz s-ar fi făcut la noi dacă eram într-o asemenea situație”, a comentat Șerban Sere.

 

Cauzele rezultatelor sub așteptări

Oficialul orădean a scos în evidență o serie de probleme care au dus la niște rezultate sub așteptări și nu exclude să mai apară plecări și veniri la nivelul lotului de jucători.

„Nu aș spune că echipa nu și-a dorit, pur și simplu atât a putut. Avem unii jucători care de la un timp încoace au o prestație slabă și alți jucători care își doresc și nu pot... acest lucru a dus la acest deznodământ nefericit în cele două partide, în condițiile în care am câștigat primul meci din grupă. Luăm în calcul și varianta renunțării la unii jucători, dar trebuie să cântărim foarte atent o astfel de decizie, pentru că trebuie să vedem și pe cine am aduce în locul lor. La fel de adevărat e că la baza unor rezultate sub așteptări au stat și unele accidentări, decalajul de pregătire la unii jucători, iar la Istanbul am avut parte de arbitraje potrivnice, chiar lamentabile, în primele două jocuri. Nu căutăm scuze, suntem conștienți de problemele noastre, dar și acest complex de factori a făcut să avem unele dificultăți în exprimarea echipei”, consideră directorul clubului orădean.

 

În grafic pentru toate obiectivele

Dincolo de unele nemulțumiri, Șerban Sere este de părere că obiectivele echipei din această stagiune pot fi în continuare atinse: „Deocamdată, suntem în grafic și angrenați în toate cele trei obiective: campionat, Cupa României și FIBA Europe Cup. Mai mereu, noi am început mai greu prima parte a sezonului și l-am încheiat în forță. Nu văd de ce nu ar sta lucrurile la fel și în continuare, mai ales că sezonul e lung”.

 

Miercuri îşi află următorul adversar

CSM U Oradea își va cunoaște miercuri adversara din optimile de finală, fază în care conducătorul clubului orădean opinează că au rămas echipe de valori apropiate. „Toate posibilele adversare sunt bune și din acest punct de vedere vor fi meciuri echilibrate. Poate echipa din Rusia pare mai valoroasă decât celelalte și ar fi de evitat”, a conchis Șerban Sere.