O delegație formată din 5 sportivi legitimați la CSM Oradea au participat recent la Cluj-Napoca, împreună cu echipa României, la un puternic turneu internațional de judo. Doi dintre aceștia au reușit să urce pe podium.

Sala Polivalentă „Horia Demian” din Cluj-Napoca a găzduit recent un important concurs de judo desfășurat sub egida Federației Internaționale de Judo și a Uniunii Europene de Judo. Acesta s-a numit „Judo European Open Seniori - Cluj-Napoca", competiția atrăgând la start peste 200 de sportivi din 32 de țări provenite de pe 5 continente. Din echipa României au făcut parte 23 de băieți și 8 fete, printre aceștia fiind și cei cinci orădeni, Ioan Dzitac și Adrian Olaru, la categoria 66 kg, Robert Boldiș, la 73 kg, Alex George Creț, la categoria 90 kg, și Daniel Matei, care a concurat în cadrul categoriei 100 kg. Primii patru sunt componenți ai loturilor naționale de tineret și seniori, iar veteranul Daniel Matei a fost component al lotului național de seniori al României. „Spre bucuria noastră și judoka de la CSM Oradea s-au numărat printre laureații importantei competiții de la Cluj-Napoca care aduce și puncte în clasamentele WRL în vederea calificării la JO Paris 2024”, a declarat Emil Morar, antrenor la secția de judo a CSM Oradea. Echipa masculină a României a cucerit 6 medalii (1 aur, 2 argint și 3 bronz), la obținerea bilanțului respectiv contribuind și 2 sportivi de la CSM Oradea. Rezultatele orădenilor au fost: Ioan Dzitac (66 kg) și Daniel Matei (100 kg) - ambii au terminat pe locul al treilea.

Medalii de bronz pentru cei doi orădeni

La 66 kg, Ioan Dzitac a disputat finala mică, pentru medalia de bronz, reușind să îl învingă la wazari pe azerul Mammadov într-o importantă competiție de seniori. De menționat ar fi că Ioan Dzitac este încă junior, iar rezultatul este excelent pentru el. La 100 kg, „veteranul” Daniel Matei a depășit toate previziunile și așteptările având o evoluție de excepție care i-a permis astfel să obțină o muncită medalie de bronz în limitele categoriei 100 kg. „Finala mică a fost câștigată la wazari în Golden Score, în fața germanului Kurbjeweit, fapt ce i-a permis și lui să intre în posesia unei importante medalii de bronz. Daniel a arătat atitudine și, mai ales, dorință de victorie fiind un bun exemplu pentru mai tinerii săi colegi. Trebuie să reamintim că în palmaresul lui Daniel Matei mai figurează un număr impresionant de titluri de campion național la copii, cadeți, juniori, tineret și seniori, precum și 2 importante medalii la Campionatele Europene de Tineret unde a obținut un bronz, în 2008, și un argint, în 2009. Bravo, felicitări celor 2 orădeni!”, a conchis Emil Morar. Nu au reușit un parcurs prea bun ceilalți judoka de la CSM Oradea, aceștia pierzând încă din primele tururi care nu au permis recalificări. Alex George Creț  (90 kg) a pierdut în turul 2 la wazari, în fața azerului Fatiyev care a și câștigat această categorie. Adrian Olaru  (66 kg) a pierdut la wazari, în turul 1, în fața israelianului Gutman. Robert  Boldiș (73 kg) a pierdut la ippon în Golden Score în fața polonezului Morka. Toți acești sportivi sunt pregătiți la CSM Oradea de către profesorii Emil Morar și Dan Fășie. Sportivii din echipa României au obținut un total de 11 medalii, dintre care 6 medalii la masculin și 5 la feminin. În clasamentul general pe națiuni, România s-a clasat pe locul al 2-lea, după Azerbaijan și înaintea Turciei.