Cu o altă generație și cu un alt antrenor, naționala „mică” a României (U21) a reușit din nou să se califice la un Campionat European de fotbal. Astfel, după remiza 1-1 cu Danemarca, partidă care a avut un final rușinos după cum s-a jucat, România a prins penultimul loc pentru Euro în ierarhia formațiilor clasate pe locul al doilea în grupele din care au făcut parte.

„Scopul scuză mijloacele”, spunea Niccolo Machiavelli, iar tricolorii mici pregătiți de către Adrian Mutu au respectat zicala. După un penalty inventat pentru danezi, care astfel au preluat conducerea în minutul 50, România a reușit să marcheze golul izbăvitor în minutul 72, prin Costache. La scorul de 1-1, cu ambele formații calificate la Euro 2021, a urmat o reprezentație jenantă pentru fotbal. Pentru a nu risca absolut nimic, niciuna dintre cele două echipe nu a atacat poarta adversă timp de mai bine de 10 minute. În acest context, tricolorii au obținut punctul necesar (14 puncte) pentru a termina pe locul al doilea în grupă și a încheia pe locul al cincilea, ultimul calificant, în ierarhia formațiilor care au terminat competiția pe locul secund. Acest lucru a fost posibil după ce selecționata Belgiei (13 puncte) nu a mai făcut nimic în ultimele două partide, cu Moldova și Bosnia Herțegovina (scor 2-3). Selecţionerul Adrian Mutu se află la cea mai mare performanţă a carierei sale de antrenor cu toate că nu a putut conta pe aproape o întreagă echipă în acest meci, din diverse motive: Dennis Man, Florinel Coman, Virgil Ghiţă, Valentin Mihăilă, Andrei Chindriş, Andrei Ciobanu, Tudor Băluţă, Denis Drăguş, George Ganea, Adrian Petre. Cu toate acestea, tricolorii au jucat bine mai cu seamă în prima repriză, asta datorită în special jucătorilor FCSB-ului, Moruțan și Olaru. În schimb, Ianis Hagi, cel de la care se aștepta cel mai mult, a avut o prestație palidă. Performanța vine la doar doi ani de la calificarea istorică la Europeanul din Italia unde băieții pregătiți atunci de către Mirel Rădoi s-au calificat până în semifinale.

Datele de desfășurare pentru Euro 2021

Meciurile din cele patru grupe ale Euro 2021 se vor desfăşura între 24 şi 31 martie, anul viitor. Echipele calificate mai departe din grupe, primele două clasate, vor lupta pentru titlul european în fazele eliminatorii programate în aceleaşi două ţări, Ungaria şi Slovenia, în perioada 31 mai-6 iunie 2021.

Echipe calificate: Ungaria, Slovenia (ţări gazde), Italia, Franța, Anglia, Cehia, Rusia, Spania, Olanda, Danemarca, Germania (de pe locul 1 în grupe), Elveţia, Portugalia, Croaţia, Islanda, România (de pe locul 2).