Campioana României la baschet masculin a părăsit definitiv competiţiile europene din acest sezon după ce a fost învinsă şi în ultima partidă 68-62 (18-11, 20-13, 9-20, 10-13; 11-5) de către campioana Belarusului. Partida desfăşurată la Minsk a avut nevoie de prelungiri, rezultatul la finele timpului regulamentar fiind 57-57.

Deşi pornea cu şanse minime de calificare având nevoie de o victorie la cel puţin 17 puncte diferenţă, spiritul de învingători imprimat elevilor săi de către Cristian Achim a fost atât de aproape să dea rezultate în ceea ce priveşte obţinerea unui succes de orgoliu. N-a fost să fie după un joc în care egalarea echipei din Belarus a venit în ultima secundă de joc. În repriza de prelungiri roş-albaştrii au cedat fiind învinşi cu scorul de 11-5.

 

Egalaţi în ultima secundă

Oradea a marcat primele puncte ale partidei şi s-a aflat la conducere până aproape în minutul trei. Din acel moment şi până în minutul 32 iniţiativa a aparţinut gazdelor care şi-au creat un avantaj maxim de 17 puncte. Bihorenii au suferit la capitolul recuperări, 35 faţă de 49 ale gazdelor, la procentajul reuşitelor de la distanţă (doar 18%, 4 din 22 de încercări) dar şi la cel al aruncărilor libere (67% faţă de 81% Tsmoki). Ardelenii au egalat la 47 în minutul 32 şi au jucat bine până spre final. În ultimul minut Markovic, cel mai bun jucător al orădenilor, a înscris 5 puncte consecutive ducând Oradea la 3 lungimi (57-54) distanţă atunci când mai erau mai puţin de 2 secunde de jucat. Cu toate acestea ecartul n-a fost suficient, bieloruşii egalând prin Maksim Salash după o aruncare din 0 grade. În deschiderea prelungirilor oaspeţii s-au distanţat la 5 puncte diferenţă (62-57 în minutul 42), dar au căzut apoi nefiind capabili să înscrie nici măcar o dată în ultimele aproape 4 minute. Nikola Markovic nu doar că a fost cel mai bun marcator al campioanei României cu 19 puncte, pivotul sârb reuşind în acelaşi timp şi cele mai multe recuperări (11), 3 pase decisive şi un capac în 37:40 de minute cât s-a aflat pe parchet.

 

U BT Cluj a învins şi s-a calificat

Aşadar Oradea încheie Grupa J din FIBA Europe Cup pe ultimul loc cu 8 puncte după 2 victorii şi 4 înfrângeri. În schimb U BT Cluj-Napoca a reuşit să se califice în sferturile de finală ale competiţiei după ce a învins 82-71 acasă pe Ironi Ness Ziona într-o partidă decisivă. La debutul acestei faze a competiţiei, percepţia conducerii clubului orădean era că bihorenii se vor bate pentru calificare cu formaţia clujeană şi cu cea din Belarus, Ironi Ness Ziona fiind considerată drept favorită la câştigarea grupei. Iată că în cele din urmă situaţia a stat exact pe dos, cele două adversare considerate a fi abordabile reuşind să păşească împreună în playoff-ul întrecerii.

 

Turneul final al Cupei României

Pentru CSM CSU Oradea urmează turneul final al Cupei României care se va desfăşura în Sala „Horia Demian” din Cluj-Napoca. Pentru a juca ultimul act al competiţiei, roş-albaştrii trebuie să învingă în semifinale pe Dinamo Bucureşti într-o partidă care se va desfăşura duminică de la ora 15.15.

Tsmoki Minsk: Gavrilovic 4 puncte, Lowery 21 (4×3p), Mirkovic 3, Salash 16 (1×3p), Trastsinetski 5 (1×3p), Beliankou 6 (1×3p), Burnett 1, V. Lyutich, Pustahvar, Veremeenko 12. Antrenor: Rostislav Vergun.

CSM CSU Oradea: Barnette 10, Broussard 9 (1×3p), N. Markovic 19 (2×3p), K. Richard 9 (1×3p), Watson, Baciu 5, T. Fometescu 2, Petrescu, Reljic 4, Zekovic 4. Antrenor: Cristian Achim.