Una din cele mai importante competiții sportive care se desfășoară în Oradea și în județul Bihor an de an este Turul Ciclist al Bihorului. Cea de-a 4-a ediție, la care vor participa 21 de echipe dintre care trei din România, este programată să aibă loc în perioada 6-9 iunie.

Pentru ca totul să fie pus la punct în cel mai mic detaliu, organizatorii, în special Sabin Andoniu, directorul tehnic al competiției, și Mariana Macovei, responsabil marketing și comunicare, au început munca din luna ianuarie. Lor li s-au alăturat Bellotto, Discover Bihor, Visit Oradea, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea. „Atât noi, cei de la Consiliul Județean Bihor, cât și Primăria Oradea sprijinim această competiție încă de la început și iată că aceasta a avansat în categorie. Sperăm și le dorim să urce cât mai sus în continuare. Turul Bihorului este un eveniment deosebit de spectaculos care va putea fi vizionat atât pe ecranul care va fi amplasat în Piața Unirii, cât și pe internet. Prin intermediul acestei competiții ne dorim să promovăm imaginea județului Bihor în întreaga lume. Totodată, țin să le mulțumesc organizatorilor că în acest an au modificat traseul astfel fiind acoperit tot județul Bihor”, a declarat Norbert Banto, de la Discover Bihor. La fel ca și reprezentantul Consiliului Județean, Mihai Jurcă, de la Visit Oradea, a ținut să-i felicite pe organizatori pentru clasificarea superioară a competiției. „Felicit organizatorii pentru că anul acesta au trecut la un nivel superior. Turul Bihorului este o competiție sportivă care pune în valoare orașul Oradea. Atunci când lucrările din centrul orașului vor fi finalizate sunt convins că etapa de sprint va pune și mai mult în valoare centrul localității noastre”, a spus Mihai Jurcă, director Visit Oradea.

Trafic rutier deviat

La fel ca la fiecare ediţie, Poliţia Rutieră va asigura toate condiţiile necesare pentru buna desfăşurare a evenimentului. „Poliţiştii rutieri sunt onoraţi să se afle în acest proiect, iar cu acest prilej îmi doresc să salut încă o dată concursul de educaţie rutieră care face parte din eveniment. Un uşor disconfort în ceea ce priveşte traficul rutier va exista. Una dintre etape se va desfăşura în jurul Parcului Bălcescu, traficul urmând a fi deviat. Riveranii vor fi anunţaţi din timp în acest sens. În acelaşi timp, rugăm respectarea semnalizărilor temporare precum şi cele ale poliţiştilor rutieri”, a spus Alin Gherman, conducătorul Poliţiei Rutiere Oradea. Petruţ Drăgan, directorul DJST Bihor, apreciază, la rându-i, implicarea organizatorilor în educaţia copiilor cu privire la mersul pe bicicletă. „În spatele unui asemenea eveniment stă foarte multă muncă, iar atunci când se munceşte bine apar şi rezultatele referindu-mă aici la creşterea în grad a competiţiei. Apreciez iniţiativa organizatorilor de a se apleca şi către copii, în acest sens fiind obţinut spijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Generaţia care vine trebuie să ştie că bicicleta este un mijloc de transport plăcut, care aduce sănătate”, a afirmat conducătorul sportului bihorean.

Clasificare superioară oferită de UCI

Team Novak, Team Giotti Victoria și Naționala României sunt cele trei echipe din România care participă la ediția din acest an a Turului Ciclist al Bihorului. Este pentru prima dată când competiția va avea clasificarea 2.1 oferită de Uniunea Ciclistă Internațională. Concursul va avea 2 etape și 2 semi-etape, adică un total de 620 de kilometri. Cele 21 de echipe provin din Australia, Austria, Belarus, Brunei, Italia, Kazakhstan, Paraguay, Polonia, Cehia, Slovenia, Ucraina, Ungaria și se vor întrece pentru puncte UCI de care au nevoie pentru calificările de la Jocurile Olimpice de anul viitor. Organizatorii pun la dispoziție premii în valoare totală de 10.095 euro, iar apa oficială a concursului, cea care va hidrata şi răcori cicliştii participanţi, va fi Izvorul Minunilor.

Traseele celor trei etape

Prima etapă, cu start vineri, 7 iunie, va fi destinată sprinterilor, cu un tur care înconjoară județul Bihor, cu startul și finalul în Piața Unirii. Traseul este Oradea, Leș, Salonta, Ciumeghiu, Petid, Ginta, Hidișelu de Sus, Oradea și va avea o distanță de 163 de kilometri. Turul Ciclist al Bihorului va continua cu semi-etapele 2A – contratimp individual, traseu Str. Matei Basarab, Str. Sucevei, Str. Avram Iancu - 2 km - și 2B – cățărare (Oradea, Osorhei, Aleșd, Borod, Bratca, Damiș, Beiuș, Sudrigiu, Padiș – 156 km), cele care practic vor stabili clasamentul general al competiției cel mai probabil, cu finish în cățărare la Padiș. Ambele semi-etape vor avea loc sâmbătă, 8 iunie. Ultima zi a turului, duminică 9 iunie, va începe și se va încheia în Oradea, Piața Unirii. Traseu: Oradea, Oșorhei, Aleșd, Pădurea Neagră, Popești, Suplacu de Barcău, Balc, Marghita, Săcueni, Diosig, Oradea - 183 km. Tot aici va avea loc și festivitatea de premiere, sub îndrumarea celor doi comentatori cunoscuți deja publicului orădean - Alex Ciocan și Sebastian Vrânceanu.

Parcurs de 104 km pentru cicliştii amatori

Turul Bihorului este și etapă Road Grand Tour, astfel încât aproximativ 250 de cicliști amatori se vor alătura cursei. Ei vor avea de parcurs un total de 104 km, din care 80 km de plat sau ușor vălurit, după care urmează asaltul final al muntelui, de încă 1h-1h30. Ultimii 11 km au o pantă medie de 8%. Se ajunge tot la Cabana Padiș, acolo unde sosesc și echipele profesioniste. Sportivii Road Grand Tour vor beneficia de același suport ca și cicliștii profesioniști.

Concurs pentru copii

Și în 2019 se va organiza cursul de educație rutieră „Micul Velo Rutier” (vineri – 7 iunie și sâmbătă – 8 iunie, începând cu ora 17.00, și duminică, 9 iunie, începând cu ora 10.00), curs desfășurat cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și concursul „Micul Velo Rutier - Racing Kids” (duminică, 9 iunie, ora 12.00; înscrierile se fac la fața locului, începând cu ora 10.00, și sunt gratuite). Acesta din urmă este destinat copiilor din următoarele categorii de vârstă: 3-4 ani, 5-6 ani, 7-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani și 13-14 ani. Copiii vor fi punctați pentru fairplay și respectarea regulilor de circulație pe bicicletă. Toți participanții vor fi premiați și vor fi chemați pe scenă unul câte unul.