La ediție aniversară, Turul Bihorului se mută din iunie în iulie, imediat după un alt eveniment ciclist important, Turul Sibiului. Prin această mișcare, organizatorii celor două tururi repoziționează România pe harta ciclismului internațional pentru că oferă echipelor străine posibilitatea de a participa la două competiții pe durata unei singure vizite la noi în țară.

Inclus în calendarul competițional al Uniunii Cicliste Internaționale, Turul Bihorului este primul tur ciclist din România implicat în programe de educare a copiilor și primul tur ciclist transmis integral live în mediul online.

Păstrează formatul ediţiilor precedente

La ediția a cincea, care se desfășoară între 9 și 12 iulie, vor participa 20 de echipe însumând 160 de sportivi internaționali și 75 de manageri sportivi. Evenimentul ciclist păstrează formatul edițiilor precedente: 2 etape și 2 semi etape, cu un contratimp în Oradea și o cățărare cu finiș pe platoul Padiș. Etapa I va avea loc în data de 10 iulie: 163 de km pe traseul Oradea - Salonta - Căpâlna - Băile Felix - Oradea (163 de km); în 11 iulie vor avea loc etapele 2A - contratimpul individual prin centrul orașului Oradea și 2B - 150 de km pe traseul Oradea - Oșorhei - Borod - Bratca - Beiuș - Pietroasa - Padiș , iar în 12 iulie se va desfășura etapa a III-a - 158 de km pe traseul Oradea - Oșorhei - Tileagd - Derna - Marghita - Diosig - Oradea.

13 echipe comune

Până în acest moment și-au confirmat participarea la eveniment 15 echipe, dintre care 13 sunt comune cu Turul Sibiului, validând astfel strategia de a organiza cele două evenimente unul după altul. „E o posibilitate de a atrage la start echipe ce vin de la mare distanță și care în mod normal nu ar veni în România doar pentru câteva zile de cursă. Multe dintre echipele care vin la Sibiu participă și la Turul Bihorului, iar drumul de la Sibiu la Oradea le oferă cicliștilor prilejul perfect de a posta pe rețelele proprii lucruri interesante despre România. În plus, mass-media vor fi conectate mai bine la ciclism, ceea ce va aduce popularitate acestui sport și curselor în sine”, spune Cosmin Costea, președintele ACS Sibiu Sport Project, organizatorul Turului Sibiului.

„Ne dorim la start echipe de World Tour”

„E o strategie prin care ne dorim să facem mai cunoscut acest sport, să dăm șansa cicliștilor pasionați din România să interacționeze cu echipe internaționale, să guste din ciclismul profesionist, dar în același timp este o strategie prin care ne dorim să aducem la startul celor 2 curse echipele de World Tour. Și cu siguranță în scurt timp vom reuși. Este pentru prima oară când România va găzdui timp de 2 săptămâni un grup atât de mare de cicliști profesioniști și cu siguranță acest fapt va stârni curiozitatea multor echipe de World Tour, pe care le vedem la cele mai importante competiții cicliste din lume”, spune Mariana Macovei, marketing și comunicare Tour of Bihor.

Cheltuielile cu transportul, împărţite la 2

Decizia luată de organizatori își arată efectul inclusiv în bugetul celor două competiții, având în vedere faptul că tururile suportă cheltuielile de transport ale echipelor, iar în noua formulă va fi o cheltuială unică, împărțită la doi. Costurile totale de organizare, în cazul Tour of Bihor, se ridică la peste 100.000 de euro, cele mai mari cheltuieli fiind legate de cazarea participanților și de premiile acordate câștigătorilor, de tricouri distinctive.

Se caută sponsor principal

În organizarea Tour of Bihor sunt implicate entități care înțeleg rolul unui asemenea eveniment în promovarea orașului și a județului: Discover Bihor, Visit Oradea, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea. Ca în fiecare an, sunt alături de Tour of Bihor sponsori deja consacrați: Bellotto, Carcover, RNT, Europa FM, Bontrans, Ford Carbenta, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, Thermal Technology și Kaluna, dar poziția de sponsor principal este încă disponibilă și oferă finanțatorului posibilitatea de a apărea pe toate materialele de promovare a evenimentului, inclusiv pe tricourile distinctive, cu titulatura „Powered by…”.

De la câştigarea Turului Bihorului, la cel al Franţei

Edițiile precedente ale competiției au fost câștigate de columbieni - Egan Bernal (2016), Rodolfo Torres (2017), Ivan Ramiro Sosa Cueva (2018) și Daniel Munoz, toţi de la Androni Giocattoli. Bernal și Sosa au ajuns între timp la cea mai bogată echipă din ciclismul mondial - Team Ineos (fosta Sky), iar anul trecut Bernal a schimbat tricoul galben câștigat în Turul Bihorului cu tricoul galben câștigat în cea mai importantă competiție ciclistă din lume - Turul Franței.