Semifinala Ligii Naţionale de baschet masculin dintre cele două mari rivale din ultimii ani îşi dispută, duminică de la ora 17.45 (Digi Sport) şi marţi de la ora 20.30 (Digi Sport), primele două episoade. Cele două jocuri dintre CSM CSU şi U BT se vor desfăşura în Sala Polivalentă din oraşul de pe Someş.

Oradea, campioana la zi din baschetul masculin românesc, va căuta să îşi apere trofeul. În schimb, U BT Cluj-Napoca, formaţia care are probabil cel mai mare buget din campionatul intern, nu concepe să rateze şi cel de-al doilea trofeu după ce a ratat Cupa României chiar pe propriul teren. Atunci, în penultimul act, clujenii au fost învinşi tocmai de băieţii pregătiţi de către Cristian Achim, eşec care le-a stricat practic celebrarea celor 100 de ani de existenţă a Universităţii ca şi club sportiv. Cu siguranţă că alb-negrii vor căuta cu ardoare revanşa, dar cum îi place lui Achim să spună „altfel se joacă atunci când ai la dispoziţie cinci meciuri pentru a dovedi că eşti mai bun”.

În sferturile de finală ale Ligii Naţionale, atât U BT cât şi CSM CSU au trecut fără probleme învingând în minimum de jocuri (3-0) pe Steaua Bucureşti respectiv BCM U Piteşti. Deşi diferenţele de scor nu au fost mari, evident că valoare a fost net de partea celor două echipe calificate în penultimul act.

Conduc în disputele directe din playoff

Cele două echipe se întâlnesc pentru a patra oară în playoff-ul campionatului, bihorenii avansând mai departe de două ori, în timp ce clujenii au făcut-o o singură dată. În sezonul 2012-2013, roş-albaştrii au învins cu 3-1 în faza sferturilor de finală, reuşind în acel an să cucerească medaliile de bronz după ce au învins în finala mică pe Gaz Metan Mediaş. Acum trei ani, cele două echipe s-au înfruntat to în semifinale, câştig de cauză având aceiaşi băieţi pregătiţi de Cristian Achim, scor 3-1. Atunci, Oradea avea să cucerească primul titlu de campioană în faţa formaţiei BC Mureş. În urmă cu 2 ani, rivalele s-au confruntat din nou în semifinale dar câştig de cauză a avut echipa pregătită de Mihai Silvăşan. Calificarea în finală s-a decis doar după disputarea tuturor celor 5 partide, jocul hotărâtor desfăşurându-se în Sala „Horia Demian”. De menţiionat că în acel an clujenii au devenit campioni naţionali.

0-4 în disputele cu trofeul pe masă

Dacă în playoff-ul campionatului CSM CSU o conduce 2-1 pe U BT în disputele directe, în meciurile desfăşurate cu trofeul pe masă (Cupa şi Spercupa României), clujenii au un avantaj zdorbitor (4-0). Alb-negrii s-au impus în cele două finale de Cupă (2016 şi 2018) precum şi în cele două de Supercupă (2016 şi 2018). În ultimul duel din competiţia KO, chiar în această primăvară, orădenii au învins 70-66 în semifinale pe U BT chiar la ea acasă pierzând apoi finala cu CSU Sibiu, scor 78-88.

Aşadar orădenii încep duminică bătălia pentru apărarea titlului de campioană naţională cucerit în sezonul trecut. Se anunţă o semifinală disputată în care cu siguranţă cele două echipe vor da totul pentru a ajunge în ultimul act al competiţiei. Meciul al treilea se va disputa sâmbătă, 18 mai, în Arena „Antonio Alexe” la fel ca şi eventualul joc 4 care este programat să se dispute luni, 20 mai. În primul joc din cealaltă semifinală, mâine de la ora 20.45, se vor duela CSU Sibiu şi SCM U Craiova.