Echipa de baschet masculin orădeană nu are altă variantă decât victoria dacă își dorește să rămână în viață în acest ultim act al Ligii Naționale. Partida cu numărul 5 dintre bihoreni și clujeni se va disputa în această seară, cu începere de la ora 19.00 (Digi Sport 3 și Prima Sport 1), la BT Arena, acolo unde se va juca cu trofeul pe masă.

După patru meciuri jucate din cadrul finalei care se dispută după sistemul cel mai bun din 7 partide, U-BT se află în avantaj cu scorul general de 3-1. Alb-negrii au câștigat fără drept de apel meciul 1 al finalei precum și meciul 4, ultimul, care a avut loc chiar la Oradea Arena. Meciul 3 a revenit orădenilor, în timp ce meciul al doilea, unul de mare luptă, a fost tot al clujenilor care astfel au 3-1 la general. Acest context le permite alb-negrilor să joace acest meci 5 cu trofeul pe masă într-o arenă în care bihorenii nu au câștigat niciodată în ultimii trei ani. Ultima victorie a trupei pregătite de către Cristian Achim datează din martie 2021 atunci când CSM CSU reușea să învingă 89-81 pe U-BT calificându-se astfel în ultimul act al Cupei României. De la acel meci și până în prezent cele două formații s-au aflat față în față de nu mai puțin de 13 ori la BT Arena și de fiecare dată câștig de cauză au avut clujenii. Așadar pe lângă dimensiunea valorică superioară U-BT are și acest avantaj moral uriaș asupra orădenilor. De menționat ultimul joc direct din orașul de pe Someș în care trupa pregătită de către Cristian Achim conducea la un moment dat cu o diferență de 9 puncte fiind destul de aproape să se impună.

U-BT nu a mai reușit niciodată așa ceva în finală

Privind meciul cu numărul 5 prin ceea ce s-a întâmplat în jocul 4 este foarte greu de văzut care ar fi posibilitățile prin care orădenii pot readuce finala la Oradea. Ceea ce au reușit alb-negrii în acea partidă este de domeniul fabulosului. Cu 18 aruncări de trei puncte reușite din 31 de încercări, adică un procentaj de aproape 60%, este imposibil să fii învins și nu doar de către CSM CSU Oradea după cum chiar antrenorul bihorenilor spunea asta. Această performanță a echipei din orașul de pe Someș este fără egal în ultimul act al Ligii Naționale și este a treia ca ordin de mărime din ultimii 16 ani de când site-ul de specialitate baschet.ro are date statistice exacte din Liga Națională. Patrick Richard a fost liderul echipei din acest punct de vedere, româno-americanul marcând 6 coșuri de 3 din 7 încercări, adică un procentaj al reușitelor de 87% (!). Totuși este greu de crezut că elevii lui Mihai Silvășan vor mai prinde o asemenea zi.

„Leii roșii”, cotați cu șanse infime

Casele de pariuri sportive oferă șanse infime la victorie formației orădene, acestea fiind evaluate cu cote cuprinse între 6,5 și 8. În același timp clujenii sunt mari favoriți, șanselor lor la a obține succesul cu numărul 4, adică victoria care le aduce un nou titlu de campioană națională, sunt cuprinse 1,02 și 1,08. Cu toate acestea Mihai Silvășan, antrenorul lui U-BT, dorește să își țină echipa „în priză” spunând despre finală că nu este încă jucată chiar dacă alb-negrii mai au nevoie de o singură victorie într-un meci pe care îl vor disputa acasă. „Finala nu este gata. Este primul la patru și trebuie să rămânem extrem de concentrați pentru următorul meci, pe care îl vom juca acasă, în față propriilor suporteri”, a spus „Silvă” după victoria categorică obținută de echipa sa în meciul 4 disputat la Oradea Arena.

Dacă va fi necesar, meciul 6 se va desfășura duminică, 26 mai, la Oradea Arena. Eventualul meci 7 va avea loc miercuri, 29 mai, la BT Arena.