Cel mai important duel din baschetul masculin românesc al ultimilor ani îşi va derula un nou episod duminică, de la ora 19.15 (Digi Sport 2), la Cluj-Napoca. Partida, care contează pentru etapa a 3-a din sezonul regulat al Ligii Naţionale, este considerată a fi doar un pas în reconstrucţia echipei de către Cristian Achim, antrenorul CSM CSU.

„Știm pe cine întâlnim, este evident că vom juca împotriva unei echipe de mare valoare, dar suntem de abia la început de sezon. Nu se va decide nimic în meciul de duminică. Pentru noi va fi un nou pas în procesul de construcție a echipei”, este declaraţia pe care Cristian Achim a făcut-o la finele ultimei partide disputate de către echipa pe care o pregăteşte. După cum reiese din spusele tehnicianului, acesta pare împăcat cu o eventuală înfrângere a CSM CSU, vâlceanul fiind conştient de forma sportivă deosebită în care se află U BT Cluj-Napoca. Echipa din oraşul de pe Someş nu doar că a reuşit să se califice în grupele Ligii Campionilor, ci a şi obţinut deja primul succes în această competiţie, reuşind să învingă 66-60, pe propriul teren, redutabila formaţie din Turcia, Darussafaka Istanbul. Clujenii mai au un succes categoric obţinut în Liga Naţională, 107-69 cu Steaua Bucureşti, astfel că există toate premisele care ne fac să credem că misiunea bihorenilor la Cluj-Napoca este aproape imposibilă.

 

U BT Cluj, 5 victorii consecutive

Oradea vine după un succes lejer obţinut acasă, în dauna echipei CSM Târgu Jiu, scor 89-70. În prima rundă a Ligii Naţionale, CSM CSU s-a impus 77-61 în Capitală, în faţa lui Dinamo Bucureşti, dar debutul de sezon a fost nereuşit, ardelenii fiind eliminaţi chiar din primul tur al Cupei României de către SCM U Craiova. Înfrângerea clară suferită în Oltenia şi ultima declaraţie a lui Cristian Achim sunt dovezi evidente că roş-albaştrii mai au destul de muncit până să ajungă acea echipă competitivă care să se bată pentru titlul naţional şi să aibă un parcurs bun în FIBA Europe Cup. Cea mai mare rivalitate din baschetul românesc al ultimilor ani conseamnează un rezultat favorabil echipei pregătite de către Mihai Silvăşan care conduce 28-21 în ceea ce priveşte întâlnirile directe. Dacă de la orădeni s-a evidenţiat în actualul sezon doar pivotul Alex Gavrilovic, alb-negrii şi-au construit din nou o formaţie extrem de redutabilă. În evidenţă ies jucători precum Pat Richard, Stipanovic, Bircevic, Stewart sau Abreu. În aceste condiţii, cu U BT care vine după 5 succese consecutive dintre care 4 obţinute în Liga Campionilor, este greu de crezut că Richard al nostru şi compania vor putea învinge Clujul, la el acasă, în acest moment al campionatului.