Relațiile transfrontaliere foarte bune, în plan sportiv, dintre județele Bihor și Hajdu Bihar (Ungaria) s-a transformat într-o nouă realizare prin organizarea unui meci de fotbal disputat între selecționatele din cele două județe în care s-au regăsit primari, viceprimari, consilieri locali, precum și conducători de cluburi de fotbal.

Astfel, în orașul-stațiune Hajduszoboszlo, a avut loc, la finalul săptămânii trecute, încă o întâlnire transfrontalieră, reluată după mai mulți ani, întreruperea fiind cauzată de pandemia Covid-19 care s-a abătut la nivel mondial.

Organizare ireproșabilă

Încă de la primii pași făcuți în oraș, delegația română – compusă din Ciprian Fogarasi, Aleșd; Florin Porge și Ioan Porge, Vașcău; Mircea Tuduce și Andrei Nyeste, Nucet; Dorin Boca și Raul Bondar, Lunca; Janos Hasas, Vadu Crișului; Remus Moțiu, Roșia; Cristian Tripa, Nojorid; Cristian Mihai Indrei, Oșorhei; Florin Haș și Cristian Roman, Olcea; Remus Indrei, Buntești; Zsolt Ruszkai, Valea lui Mihai; Tibor Szucs, Diosig; Ștefan Dobai, Șuncuiuș; Gyorgy Juhasz, Săcueni; iar din partea AJF Bihor, Radu Bitea, președinte, Petru Boros, secretar general, Gheorghe Rusu, director de competiții, Valer Durdeu, președintele CJA Bihor – a simițit din plin ospitalitatea gazdelor, care a fost primită cu multă căldură de către Zoltan Pajna, președintele CJ Hajdu Bihar; Sandor Tasi, vicepreședintele CJ Hajdu Bihar; Laszlo Taso, președintele AJF Hajdu Bihar; Laszlo Csige, directorul AJF Hajdu Bihar. Pe toată durata acestei întâlniri organizarea a fost una ireproșabilă.

Bihorenii și-au luat revanșa

Dacă în anul 2017, în Bihor, selecționatele județelor Bihor și Hajdu Bihar terminau meciul la egalitate, 2-2, în disputa anului următor victoria a aparținut, 5-2 (3-0) selecționatei maghiare, în meciul diputat la Letavertes. Dar, din păcate, așa cum am mai afirmat, datorită situației impusă de pandemia Covid-19, a urmat o perioadă destul de lungă până s-a reluat această lăudabilă inițiativă transfrontalieră dintre cele două județe, în care sunt implicați primari, viceprimari, consilieri locali, precum și conducători de cluburi de fotbal. De această dată, în meciul disputat pe un teren sintetic de dimensiuni mari, care face parte dintr-un complex sportiv bine pus punct la punct în orașul Hajduszoboszlo, bihorenii și-au luat revanșa, 3-6 (0-3), după un meci pe care l-au controlat cu autoritate. Două reprize a câte 30 de minute fiecare a durat meciul în care spiritul de fair-play a fost unul deosbit, iar contactele au fost pe cât posibil evitate, fiecare jucător având în vedere balonul rotund pe care l-au „prins” mai mult sau mai puțin în „cadru”, în ciuda jocului „oficial”, până la urmă. De fapt toți jucătorii, unii trecuți de 60 de ani, dar și câțiva tineri, merită toate aprecierile pentru efortul depus. Mircea Tuduce  (15) a deschis scorul, 0-1, pentru bihoreni, pentru ca Ștefan Dobai (13) să mărească avantajul, 0-2, în timp ce Raul Bondar (25) a stabilit scorul la puază, 0-3. După pauză gazdele au redus din diferență, 1-3, pentru ca Tibor Szucs (39)  să înscrie elegant, 1-4. Gazdele au reușit un nou gol, 2-4, din lovitură de la 11 metri, în care mingea a fost atinsă de portarul bihorean, Remus „Pantera” Indrei, care pe parcursul jocului a reușit câteva parade spectaculoase. Tibor Szucs (49, 51) a reușit o „dublă”, 2-6, dar a și trimis mingea în bara transversală două minute mai târziu, pentru ca Dorin Boca (57) să reușească o acțiune personală de toată frumusețea, însă „trasorul” expediat a lovit bara laterală, iar  ricoșeul din portar a mai lovit o dată aceiași „încăpățânată” bară, pentru ca gazdele să  stabilescă scorul final, 3-6, în ultimul minut de joc.

Selecționata Bihor: Remus Indrei – Cristian Tripa, Remus Moțiu, Gyorgy Iuhasz, Ioan „Ness” Porge, Ștefan Dobai, Peti Boros, Tibor Szucs, Raul Bondar, Dorin Boca, Mircea Tuduce. Selecționer: Valer Durdeu.

Scopul a fost atins

După meci, toți combatanții au fost invitați la o masă comună, într-un hotel de patru stele, Silver, situat în centrul orașului, unde s-a discutat despre proiectele depuse în cadrul programului Interreg România-Ungaria.  Meciurile, chiar dacă au un caracter amical, nu reprezintă un impediment în colaborarea celor două foruri fotbalistice, ci din contră deschid noi orizonturi de colaborare între comunitățile locale ale celor două județe, scopul fiind atins și de această dată. Printr-un adevărat translator, Petru Boros, președintele AJF Bihor, Radu Bitea, a apreciat buna ospitalitate a vecinilor noștri, discutând despre posibilitatea unui nou meci ce se va organiza într-o localitate ce va fi stabilită de comun acord.