Teren: Roșia

Spectatori: peste 400

Marcatori: Moce 53, V. Burescu 54, Oraș 59 (11m)

Cartonașe galbene: Pintea, Petru, Țârlea

Unirea: Pup - Hahău (85 Dume), L.Malița, Cabău, Ușvat, Moce (78 I.Malița), Oraș, V. Burescu, Turc (62 Horaniț) , Bolha, P.Burescu (57 Tirla).

Delegat: Ioan Gherlea

Olimpia: Gurguța - Pop, Perț, Pintea, Petru, Șipoș, Țârlea, Pal (59 Lupu), Țuțuianu, Hava, Hos. Antrenor: Mihaly Fojka.

Arbitri: Adrian Pop - la centru, Florin Toia și Bogdan Bărar, asistenți, Mihai Buescu, al 4-lea oficial.

Observator AJF: Sebastian Moisin.

Evident, raportându-ne la nivelul în care se desfășoară aceste meciuri,Unirea Roșia a luat o bună opțiune spre „înalta societate” a fotbalului bihorean ( a se citi Liga a IV-a) prin victoria clară obținută în fața favoritei, cel puțin pe hârtie, CSM Olimpia Salonta.

Arena de pe „Valea Roșiei” a fost luată cu „asalt” duminică, datorită primei manșe, din „dubla” meciurilor de baraj pentru promovare-menținere în Liga a IV-a, în care Unirea Roșia a întâlnit pe CSM Olipmia Salonta, iar publicul prezent, după afirmațiile unora peste 450, a avut șansa unui meci deosebit de alert, în care „vioara întâi” a fost echipa gazdă.Mai în glumă, mai în serios, putem afirma că municipiul Salonta a devenit o „pată minusculă” pe harta fotbalului județean în urma acestei înfrâgeri rușinoase administrată însă de o echipă mult mai ambițioasă, mult mai motivată, care a crezut în șansa ei, însă cu o atenție mai sporită la fazele de finalizare diferența putea fi mult mai mare.Cu siguranță „cârcotașii” care nu a au fost la meci vor avea „argumentele” specifice să comenteze acest aspect reliefat, însă cei prezenți au trăit pe viu o „pagină glorioasă” reușită de fotbaliștii gazdă, care practic s-au autodepășit într-o întâlnire în care erau cotați cu șansa a doua.

Egali, doar o repriză

Deosebit de precaut au jucat ambele echipe în prima repriză chiar dacă am consemnat câteva ocazii de ambele părți, în care totuși gazdele au avut o ușoară superioritate. Până la prima pauză de hidratare, la ora meciului înregistrându-se 30 de grade plus, gazdele, fără cel mai experimentat jucător, Remus Moţiu, au amenințat poarta prin P. Burescu (4), V. Burescu (23) și Oraș (20, 21), în timp ce oaspeții au răspuns prin Perț (6), Petru (15) și Șipoș (22). Oraș (25) a executat înșelător o lovitură liberă, pentru ca V. Burescu (29) să trimită, din foarfecă, puțin pe lângă vinclu. Salontanii au avut două oportunități prin Hosu (33) care a șutat slab, în timp ce balonul trimis de Petru (34) a „mușcat” din bara transversală. Răspunsul gazdelor a fost pe măsură datorită loviturii libere executată de V. Burescu (37) când mingea a întâlnit bara laterală, iar repriza s-a încheiat la egalitate.

Șase minute de coșmar

Partea a doua a debutat într-un ritm sufocant „propus” de gazde, în care defensiva oaspete a fost depășită de trei ori într-un interval de șase minute, care s-au transformat într-un  adevărat coșmar. O fază prelungită de atac, în care s-a solicitat și lovitură de pedeapsă, însă centralul partidei, Adrian Pop, a aplicat foarte bine legea avantajului, s-a soldat cu primul gol, (1-0) când „vulpoiul ” Moce a trims la vinclu balonul greu respins de apărătorii adverși. Golul a turnat „plumb” în ghetele adversarilor, iar după câteva secunde omniprezentul Valentin Burescu (54) a speculat o nouă gafă a defensivei adverse, mărind diefernța, (2-0). Incredibil, echipa de Liga a IV-a s-a „prăbușit” pur și simplu, iar gazdele au „simțit” din plin acest aspect atacând în valuri, iar presiunea exercitată în suprafața de pedeapsă s-a soldat cu altă gafă, prin hențul comis. Lovitura de pedeapsă, just acordată, a fost transformată cu multă siguranță de „dispecerul” Ioan Oraș (59), care a stabiilt scorul final, (3-0) deoarece chiar dacă au mai fost ocazii, acestea au fost ratate, s-au barele au fost aliatele salontanilor. Tirla (63) a fost stopat în drumul spre gol de Gurguța , în timp ce bara transversală a fost „ghinionul” lui Hahău (70), iar la cealaltă poartă Perț (73) la făcut remarcat pe Pup. Oraș (79) a trimis din lovitură liberă pe lângă vinclu, iar Tirla (85) a „prins”, din unghi, bara laterală. Pe final de meci oaspeții au „căutat”cel puțin un gol, care nu a venit însă datorită faptului că atacanții au „lipsit” categoric la finalizare, iar căldura a făcut ca „ghetele” să fie o greutate în plus în ambele tabere.

Verdictul se va da la Salonta

Categoric, diferența de trei goluri ar putea fi catalogată ca una consistentă în vederea abordării meciului retur, dar la Salonta altele vor fi datele problemei, în care gazdele vor juca totul doar pe cartea atacului. Sigur, „roșienii” la adăpostul dieferenței înregistrate pornesc, de această dată, cu prima șansă, dar experiența multor jucători gazdă va fi una care va putea decide rezultatul final, și implicit soarta dublei întâlniri. Așa cum am mai afirmat însă, pentru fotbalul salontan, indiferent de deznodământul final al celor două meciuri, rezultatul de la Roșia face ca municipiul Salonta să devină un „mic orășel” pe harta fotbalului bihorean, în timp ce comuna Roșia să „întoarcă” o filă glorioasă din „agenda” acestor adevărați „ambasadori locali” pe tărâmul „sportului rege” pe care l-au reprezentat cu multă cinste, apărând cu multă ardoare culorile echipei Unirea Roșia.