În perioada 3-5 noiembrie, la Matsuyama (Japonia), s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Campionatul Mondial de Ashihara Karate, din echipa României făcând parte și patru sportivi din zona Beiușului: Sensei Ghiță Toderici, care este și antrenor în cadrul Clubului Sportiv Bihorul Beiuș, precum și elevii acestuia Anamaria-Ioana Mihale, Gabriel Toderici și Robert-Andrei Igaș.

În Sala Ehime Budokam din Matsuyama, sportivii beiușeni au repurtat o serie de succese remarcabile, toți cei componenți ai Clubului Sportiv Bihorul Beiuș și antrenorul lor urcând pe podiumurile competiției mondiale. Juniorul Robert-Andrei Igaș s-a clasat pe locul trei la kata individual, iar Anamaria-Ioana Mihale este noua campioană mondială de juniori a probei. Seniorii au adus și ei două medalii din aceleași metale: Gabriel Toderici a fost al treilea la kumite seniori, categoria „-90 kg”, iar Sensei Ghiță Toderici a devenit campion mondial de seniori în proba de kumite, categoria „90 kg”.

Proaspăt medaliat cu bronzul mondial, valorosul sportiv beiușean Gabriel Toderici declara: „După un sistem piramidal de opt, am câștigat primul meci împotriva unui adversar din Japonia, mergând mai departe în lupta pentru semifinală, unde am pierdut, pe  muchie, împotriva unui danez.

Vreau să mulțumesc tuturor sponsorilor și oamenilor care ne-au fost alături în drumul nostru spre acest Mondial și, nu în ultimul rând, lui Sensei Ghiță Toderici, pentru că a dat tot și a făcut posibilă deplasarea și pregătirea noastră. Cu această ocazie, îl felicit încă o dată pentru rezultatul de campion mondial!”

Referindu-se la performanțele obținute atât ca antrenor, cât și ca sportiv, Sensei Ghiță Toderici spunea următoarele: „Osu! După cum v-am transmis în primele două zile ale Campionatului Mondial, am obținut trei medalii, prin: Igaș Robert-Andrei, locul 3 kata individual, Toderici Gabriel, locul 3 kumite, Mihale Anamaria-Ioana, locul 1 kata individual.

După cum ați văzut parcursul meu în grupe și semifinale, în a treia zi de concurs am avut marea finală, pe care am și câștigat-o, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, aceea de Campion mondial. Pentru că ziua începuse extraordinar de frumos pentru mine, cu acest trofeu, iată că îmi aud numele strigat la microfon; am fost premiat și pentru Excelent Fighter top 10 sportivi ai Campionatului Mondial, împreună cu alți doi sportivi români și cu Shihan Nicolae Dascălu”.

Noua performanță de nivel mondial reușită de Sensei Ghiță Toderici și elevii săi a fost salutată și pe pagina de Facebook a Primăriei municipiului Beiuș: „Cinste campionilor!

Este o mare mândrie că oameni dăruiți ai Beiușului, prin activitatea lor susținută, obțin rezultate de excepție.

Cea mai proaspătă veste este titlul de campion mondial la Asihara Karate obținut de sensei Ghiță Toderici (categoria 90 kg), la Campionatul Mondial de Karate din Japonia!

Este cu atât mai mare satisfacția, cu cât comunitatea beiușeană s-a mobilizat, trup și suflet, ca să ajute la strângerea fondurilor necesare acestei deplasări importante. Aceste fonduri au fost asigurate de Federația Națională de Karate, Asociația Națională pentru Sport, Clubul Sportiv prin Consiliul Local Beiuș, iar beiușenii (și nu numai), cu mic cu mare, au donat o sumă consistentă pentru a acoperi toate costurile deplasării. E o listă lungă de oameni devotați, care de multă vreme se implică cu un civism exemplar în toate cazurile!

Vom sprijini în continuare performanța, îi apreciem pe cei care aduc renume Beiușului în toată lumea! Mult succes în continuare întregii echipe și sincere felicitări pentru performanța mondială!”

Cât privește scopul organizării celui de-al optulea Campionat Mondial de Ashihara Karate, acesta a fost formulat chiar de președintele comitetului executiv al competiției, nimeni altul decât Hidenori Ashihara: „Karate-ul este o sursă de forță fizică și mentală într-o lume confuză și ne propunem să facem din karate strategia de bază pentru tinerii care vor face un salt înainte în societate. Scopul desfășurării acestui turneu este de a îmbunătăți și mai mult Ashihara Kaikan. Este, de asemenea, un loc în care să ne testăm pe noi înșine și obiectivele noastre pe care le-am antrenat împreună cu prietenii noștri. Prin acest turneu, sperăm să întărim și mai mult unitatea și legătura lui Ashihara Kaikan și să răspândim tehnicile speciale numite Sabaki of Ashihara Karate în întreaga lume”.