Viza de Australia a liderului mondial al tenisului profesionist masculin, sârbul Novak Djokovic, a fost anulată, vineri, ''din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură'', a anunţat ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, transmite DPA.

Novak Djokovic va fi acum deportat, cu câteva zile înaintea debutului turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, la care urma să joace în prima rundă contra conaţionalului Miomir Kecmanovic. 
În urma acestei decizii, Djokovic, deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre, riscă să îi fie interzisă intrarea în Australia pentru următorii trei ani.
''Guvernul (Scott) Morrison este angajat ferm să protejeze graniţele Australiei, în special în legătură cu situaţia pandemiei de Covid-19'', a mai afirmat ministrul Hawke.
Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată.
Luni 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.
Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

 

Totuşi, sunt şanse să joace la turneu

Presa australiană susține că echipa de avocați a lui Novak Djokovic va face sigur apel la decizia ministrului imigrării de a anula viza numărului 1 mondial. Acesta va fi dus din nou în detenție, probabil în aceași hotel în care fusese anterior. Totuși, sunt șanse ca el să joace la AO.Mai multe organe de presă australiene susțin că echipa juridică a lui Djokovic a indicat că va ataca imediat în instanță decizia de revocare a acestuia. Se înțelege că avocații sârbului ar încerca să obțină o eventuală judecată rapidă, prin reducerea la minimum a duratei pledoariilor lor. De asemenea, ei ar spera ca acest caz să fie audiat în weekend și finalizat în curând, permițându-i să participe la Australian Open la începutul săptămânii viitoare.
Fostul secretar adjunct al Departamentului de Imigrare australian, Abul Rizvi, a opinat vineri la postul de televiziune australian ABC: „Ceea ce se întâmplă acum este că Novak Djokovic trebuie să fie dus în detenție. Presupun că se va întoarce în același hotel de detenție în care a fost anterior. Presupun că avocații săi vor cere acum o revizuire judecătorească a acestei decizii. Și, instanța va trebui să ia în considerare orice cerere pe care avocații domnului Djokovic o vor face. 
Presupun că solicitările vor fi pentru ca Novak Djokovic să fie eliberat într-un fel sau altul, probabil ordonându-i ministrului să îl elibereze pe domnul Djokovic cu o viză provizorie, care să îi permită să joace la Australian Open. Judecătorul va lua în considerare acest lucru și va lua o decizie.”