Vicecampioana României la baschet masculin a debutat cu dreptul în Top 16 FIBA Europe Cup reușind să câștige 77-82 (19-23, 24-19, 18-17, 16-23) pe terenul campioanei Belgiei și Olandei (BNXT League). Partida, una din faza a doua a Europe Cup, a contat pentru etapa întâi din Grupa N.

Atunci când adversar îți este echipa care a câștigat ultimele două ediții ale campionatului care reunește echipele de baschet din Belgia și Olanda ești obligat să fii precaut în aprecierea dezonodământului final al partidei. Totuși, privind datele statistice, reieșea faptul că formația orădeană este superioară celei olandeze. Până la urmă acest fapt s-a văzut, elevii lui Cristian Achim reușind să tranșeze duelul cu batavii după o prestație solidă mai cu seamă în debutul și finalul acestui joc.

Tarolis și Neal, din nou decisivi pentru roș-albaștri

Oaspeții au evoluat aproape perfect în primele 5 minute ale partidei atunci când au reușit, grație în special lui Donatas Tarolis, acest jucător indispensabil din angrenajul roș-albaștrilor, să se distnațeze la nu mai puțin de 14 puncte pe tabela de marcaj, scor 18-4. Totuși gazdele au reușit să echilibreze astfel că pînă la finele primelor 10 minute Leiden s-a apropiat la doar patru puncte, scor 23-19 în favoarea CSM CSU. Evoluția în creștere a echipei olandeze a continuat și pe parcursul sfertului al doilea, batavii reușind să treacă în avantaj până la finele primei reprize, scor 43-42. Căderea ușoară dar sigură a orădenilor a continuat și în sfertul al treilea astfel că Leiden s-a dus la 6 puncte diferență, scor 60-54 în minutul 28. Totuși, finalul sfertului al treilea a aparținut roș-albaștrilor care au reușit să strângă la doar o posesie, scor 61-59. Așadar secvența decisivă urma să fie un duel de care pe care. Leiden a reușit să se mențină în avantaj până la mijlocul sfertului patru după care Erick Neal, un alt jucător esențial în angrenajul construit de Cristian Achim, a ieșit la rampă făcând până la urmă diferența. Nijal Pearson a fost cel care a pecetluit soarta partidei cu un coș marcat de la semidistanță. Așadar Oradea debutează cu dreptul în faza a doua a Europe Cup reușind să câștige pe terenul campioanei Belgiei și Olandei. Datorită acestui rezultat, vicecampioana României ocupă poziția secundă în Grupa N, fiind întrecută de echipa germană Niners Chemnitz, care s-a impus cu 109-85, acasă, în fața lui italienilor de la Varese. În etapa următoarea a Europe Cup, ardelenii vor evolua pe propriul teren miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, în compania nemților de la Chemnitz.

Pentru orădeni urmează însă un joc în Liga Națională, care va avea loc tot pe propriul teren sâmbătă, de la ora 18.00, în compania echipei SCM U Craiova, a 7-a clasată (din 9) în Grupa B. Roș-albaștri ocupă locul al doilea în aceeași grupă.

ZZ Leiden: Jones 23 puncte (2×3p), Bowknecht 17 (4×3), Van Bree 10 (2×3), Ververs 10, Gross 6, Sicking 6 (1×3), Kruithof 3 (1×3), Den Elzen 2, Schaftenaar. Antrenor: Robert Douglas Spradley. Asistent: Jan Stalman

CSM CSU Oradea: Tarolis 23 (2×3), Neal 19 (2×3), Pearson 17 (2×3), Freeman 11, Gotcher 6 (1×3), Arledge 3 (1×3), Baciu 3, K. Richard, Nicolescu. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Radovan Markovic.