Oficiul Fitosanitar Bihor comunică tratamentul pentru combaterea musca cepei și a usturoiului, (Delia antiqua), gărgărița cepei (Ceutorynchus suturalis) şi trips (Trips tabaci).

În această perioadă adulții acestor dăunatori devin activi și încep depunera ouălor, însa cele mai mari pagube le fac larvele acestora care dupa eclozare, atacă bulbi şi frunzele tinere.

Efectuaţi tratamentul folosind unul dintre amestecurile:

1. Beneva - 0.75 l/ha   sau                       

 2. Mavrik 2F SP (Evure) - 0.05% .

Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: 2 - 4 frunze. Tratamentul se repetă după 10 -12 zile utilizând un alt produs omologat având în vedere apariția eșalonată a adulților. Nu se aplică la ceapa care se consumă în stare verde. Se va respecta cu strictețe timpul de pauză (perioada pâna la recoltare) înscris pe ambalaj, după utilizarea fiecărui produs.      

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. De asemenea, se va verifica cu mare atenție recomandările privind compatibilitatea produselor atunci când urmează să se facă amestecuri de produse de protecția plantelor. După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluția rezultată golindu-se în rezervorul mașinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, norme de protecție și securitatea muncii, protecția albinelor și a animalelor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.