Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineața, o atenționare cod roșu de caniculă, care va afecta aproape toată țara, sâmătă și duminică. Sunt sub cod roșu Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.

Joi, în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține și vor fi temperaturi maxime vor fi de 33...37 de grade. Meteorologii au emis în aceste zone cod galben de caniculă pentru ziua de joi. Disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde, zonele fiind sub atenționare cod porotcaliu. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36...39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Vineri, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă, astfel că meteorologii au emis aici cod galben pentru ziua de vineri. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

În cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei, aceste zone fiind vineri sub cod portocaliu. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În weekend, România este aproape toată sub cod roșu de caniculă. Valul de căldură persistent, canicula, disconfortul termic accentuat vor afecta Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.