Începând de luni, 8 aprilie, și până joi, 11 aprilie, angajații ABA Crișuri igienizează și decolmatează pârâul Peța în municipiul Oradea. Pentru această acțiune, au fost mobilizați 20 de angajați din cadul Sistemului Hidrotehnic Crișul Repede, un excavator și un trailer auto.

„Acțiunea a început în zona cartierului Prima Nufărul și presupune decolmatarea cursului de apă pe o lungime de 500 de metri. Aluviunile excavate din apă, aproximativ 1.500 mc, se vor depune pentru două, trei zile pe maluri, pentru a se usca, urmând ca apoi să fie ridicate. În această perioadă există posibilitatea ca, în apropierea acestora, cetățenii să resimtă un anumit miros și să observe o ușoară tulburare a cursului de apă. Aceste aspecte sunt normale și până la finele săptămânii vor dispărea”, a declarat Sorin Guler, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Potrivit acestuia, decolmatarea se va efectua mecanizat acolo unde infrastructura o va permite, iar pe tronsoanele greu accesibile, decolmatarea se va face manual de către angajații ABA Crișuri. Degajarea depunerilor de aluviuni din cursul de apă este importantă, mai ales pentru asigurarea scurgerii optime a apei și pentru evitarea blocajelor cu plutitori. Igienizarea se desfășoară pe toată secțiunea intravilană a pârâului Peța atât pe malul drept, cât și pe malul stâng. După prima zi de intervenție, angajații ABA Crișuri au adunat peste 50 de saci cu deșeuri, cele mai multe fiind în zona podurilor.

Și de această dată, ABA Crișuri face un apel către populația municipiului Oradea, în vederea respectării normelor de mediu, reamintind faptul că, deșeurile abandonate pe maluri sau aruncate în cursul de apă, nu doar că strică imaginea comunității ci sunt un pericol atât pentru sănătate.