Orădenii vor avea la dispoziție, începând cu această vară, containere speciale pentru colectarea deșeurilor textile. Acestea vor fi amplasate în zona incintelor de colectare selectivă a deșeurilor și vor putea fi utilizate fără costuri.

În prezent, în Oradea nu există în cadrul de contractului de delegare a gestiunii de colectare a deșeurilor fracția de textile. Acestea trebuie duse la centrele de colectare de pe str. Thurzo Sandor sau Uzinelor, ori aruncate la deșeurile menajere. În cadrul ședinței de joi, 29 iunie, consilierii locali au aprobat semnarea a două parteneriate prin care se vor putea colecta deșeurile textile în municipiu.

„Sunt două parteneriate pe care le încheiem în acest moment, primul cu Asociația Filantropia Oradea, iar al doilea cu o firmă specializată în colectarea deșeurilor textile, Eurotex SH SRL. În cadrul acestor parteneriate, fiecare dintre ele a primit câte 50 de locații în Oradea, în care își va amplasa containere pentru îmbrăcăminte și încălțăminte. Aceste containere vor fi amplasate în zona incintelor de colectare selectivă din cartierele de blocuri și în diferite zone cu case. În acest moment sunt deja câte 25-25 de solicitări pentru spații de la asociații de proprietari, respectiv firme, unde vor fi montate în cât mai scurt timp aceste containere pentru colectarea deșeurilor textile”, a declarat primarul Florin Birta.

Asociația Filantropia Oradea va recicla obiectele vestimentare, cu scopul caritabil de a sprijini persoanele vulnerabile din comunitate, iar Eurotex SH Srl va realiza un program de reciclare selectivă a deșeurilor textile.

„Aceste deșeuri vor fi colectate și luate din containere de colectare în mod gratuit, nici cetățenii, nici municipalitatea nu vor avea niciun cost cu aceste deșeuri. Ele vor fi recondiționate, refolosite, dar important este că o cantitate destul de semnificativă a acestor deșeuri nu se va mai depune la groapa de deșeuri și treptat ne vom apropia să atingem țintele de colectare selectivă pe care le avem impuse”, a mai menționat Florin Birta.