Cu mai puţin de trei săptămâni până la data scadentă pentru plata taxelor și impozitelor locale aferente semestrului I, municipalitatea orădeană le recomandă contribuabililor să-şi plătească dările online, pentru a evita aglomeraţia de la ghişeele din Piramidă.

 

„Având în vedere că se apropie data scadentă pentru plata taxelor și impozitelor aferente semestrului I, s-a constatat că în ultimele zile a crescut aglomerația în Piramida de la parterul Primăriei Oradea și inevitabil au crescut timpii de așteptare. Prin urmare, Primăria Oradea face un apel către toți plătitorii de taxe și impozite de a folosi mijloacele de plată online pentru a evita aglomerația de la ghișee”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea.

Având în vedere că data scadentă pentru plata taxelor și impozitelor aferente semestrului I, dar și pentru a beneficia de bonificație pentru plata integrală a impozitelor pe anul 2019 este 31martie, zi care cade într-o zi nelucrătoare, conform Codului Fiscal, termenul de plată se prelungește până la prima zi lucrătoare, adică 1 aprilie 2019 (inclusiv).

Contribuabilii orădeni care aleg să-şi plătească taxele și impozitele online beneficiază de o bonificație de 8% (faţă de 5% pentru plata integrală a impozitelor la ghişee). De asemenea, vor participa la tragerile la sorţi săptămânale în care se pot câştiga vouchere la Aquapark-ul Nymphaea pentru doi adulţi şi doi copii.  

„Având în vedere că timpii de așteptare la ghișee sunt destul de mari, mai ales în intervalul orar 10.00-13.00, le recomandăm cetățenilor să utilizeze sistemul de plată online, accesibil pe site-ul primăriei www.oradea.ro la secţiunea „Plăţi online” sau pe www.ghiseul.ro, dar și plata la unităţile Direcţiei de Poştă și ale CEC, conform orarului fiecărei unităţi. În cadrul Centrului de Relații cu Publicul din Primăria Oradea funcționăm cu efectiv de personal complet, programul fiind de luni până joi între orele 7.30-18.00, iar vineri între orele 7.30-15.30”, a declarat Eduard Florea, directorul economic al primăriei.  

Municipalitatea reaminteşte că, de săptămâna trecută, contribuabilii orădeni au la dispoziție un automat selfpay pentru efectuarea plății taxelor și impozitelor, pus în funcțiune în Sala Ghișeelor din Primăria Oradea, fiind interconectat prin router GPRS cu banca-partener și cu aplicația de gestiune a impozitelor și taxelor locale.

La acest automat pot fi achitate 30 de taxe cu valoare fixă, pentru eliberarea de certificate, avize sau autorizații în următoarele domenii: urbanism, economic, juridic, arhivă, căsătorii, divorț, agricol, patrimoniu și tehnic. Valoarea acestora și numărul taxei corespunzătoare sunt afișate pe panoul informativ expus lângă aparat.

„Automatul oferă contribuabilului acces facil şi securizat la informaţii detaliate privind obligativităţile sale de plată, cu respectarea normelor în vigoare privind secretul fiscal. Echipamentul de tip bancomat permite achitarea obligaţiilor fiscale atât prin plată cu card bancar (inclusiv contactless), cât și cu numerar, fără eliberarea de rest. Automatul selfpay conduce la o economie majoră de timp pentru cetățeni, prin evitarea cozilor care se formează la ghișeele administrației publice”, precizează Primăria Oradea.