Primăria Municipiului Oradea anunță demararea procesului de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru crearea accesibilității din Calea Bihorului către parcelele limitrofe și reorganizarea funcțională în vederea asigurării coerenței urbane.

 

„Contextul urban studiat: Est - Zona de dealuri ale Oradiei până la limita UAT Biharia și Paleu; Nord - Limita UAT Biharia; Vest - Platforma de deșeuri municipale a municipiului Oradea (Calea Ferată Oradea-Satu Mare); Sud - Strada Matei Corvin și strada Ion Bogdan. Suprafața totală studiată este de 577,29 hectare (5.772.984,59 mp), din care zona de intravilan acoperă 286,78 hectare, iar zona de extravilan 290,16 hectare. Planul urbanistic zonal prevede intervenții reglementate pe o suprafață de 4.350.527,24 mp (435 hectare), care vor fi detaliate prin PUZ-uri ulterioare, în conformitate cu regulamentele de urbanism stabilite. Terenurile cu reglementări existente, conform PUG, însumează 502.573 mp (50,25 hectare), iar cele reglementate prin PUZ-uri anterioare acoperă 642.301 mp (64,23 hectare). De asemenea, terenuri cu potențial de introducere în intravilan sunt identificate pe o suprafață de 2.673.808,93 mp (267,38 hectare)”, precizează Primăria Oradea.

Planul prevede dezvoltarea a nouă zone funcționale, fiecare având regulamente de urbanism specifice care vor fi detaliate și aplicate în etape viitoare, în funcție de context și necesități.

În conformitate cu art. 28 din Regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului (HCL 495/2019), cetățenii pot consulta și exprima opinii scrise privind intenția de elaborare a PUZ-ului în perioada 29 iulie – 29 august.

„Direcția Arhitect Șef din cadrul Primăriei Municipiului Oradea inițiază un chestionar online menit să centralizeze informații relevante cu privire la zona studiată, venite direct de la locuitorii acesteia: https://sites.google.com/view/masterplan-zona-calea-bihorulu/pagina-de-pornire?authuser=1. Acest chestionar este însoțit de informații despre zona studiată, o broșură de prezentare și o selecție preliminară a documentației PUZ”, menţionează municipalitatea.

Chestionarul conține un set de 17 întrebări, iar răspunsurile vor fi centralizate și cuantificate pentru a putea fi integrate în etapele viitoare ale documentației de urbanism.

Obiectivele documentației sunt ghidate de asigurarea coerenței urbane pentru zona studiată, determinarea posibilelor suprafețe de teren care pot fi introduse în intravilan în etape viitoare, studierea zonificărilor funcționale și asigurarea unui sistem de circulație unitar, conectat la dezvoltările anterioare și capabil să susțină dezvoltările viitoare.

„Răspunsurile și sugestiile cetățenilor sunt foarte importante pentru evaluarea dinamicii evoluției zonei studiate. Din acest motiv, consultarea se va desfășura pe o perioadă de 30 de zile. Documentația a fost publicată și pe pagina Direcției Arhitect Șef, în secțiunea Planuri Urbanistice: https://oradea.ro/urbanism/planuri-urbanistic. Email de contact:

puz-dpu@oradea.ro”, precizează municipalitatea.