După finalizarea licitației pentru achiziția de incinte metalice destinate colectării selective a deșeurilor, se va încheia un acord cadru cu firmele câștigătoare, prin care vor fi achiziționate, în funcție de necesitățile din teren, maximum 200 de incinte metalice tip dulap și maximum 200 de incinte metalice.

                                                                                                 

În acest moment, în oraș sunt montate 791 de incinte metalice și 90 de incinte metalice tip dulap. Data limită de depunere a ofertelor în SICAP pentru achiziția de incinte metalice tip dulap și incinte metalice pentru colectarea deșeurilor la asociațiile de proprietari a fost 14 iulie.

Pentru lotul 1 – Incinte metalice tip dulap pentru colectarea/depozitarea deșeurilor menajere, inclusiv montarea acestora pe domeniul public al municipiului Oradea, au participat doi ofertanți, SC Gros Metal SRL și SC Mariflor Servcom SRL, iar pentru lotul 2 – Incinte metalice pentru colectarea/depozitarea deșeurilor menajere, inclusiv montarea acestora pe domeniul public al municipiului Oradea, un singur ofertant, respectiv SC Gros Metal SRL. Procedura este în perioada de evaluare.

„Incintele vor fi montate în funcție de solicitările făcute de asociațiile de proprietari. Până în acest moment, au fost înregistrate solicitări de la 30 de asociații pentru 55 de incinte, din care 21 incinte metalice și 34 incinte metalice tip dulap”, transmit reprezentanții municipalității orădene.

Având în vedere că sunt locații în care mai multe asociații utilizează o singură incintă, pentru o corectă colectare a deșeurilor și o facturare echitabilă, acestea au făcut solicitări în sensul acordării unei incinte pe fiecare asociație.

Totodată, blocurile de locuințe prevăzute cu ghenă sunt așteptate să depună solicitări pentru amplasare de incinte.

Incintele metalice tip dulap sunt preferate de obicei pentru zonele cu mai puţin spaţiu disponibil. În fiecare incintă metalică tip dulap încap 3 pubele de 240 l fiecare, iar în incintele metalice – 2 containere de 1,1 mc + 2 pubele de 240 l.

„Scopul amplasării acestor incinte metalice sau incinte metalice tip dulap este de a limita accesul persoanelor care caută prin deșeuri și de a menține curățenia în jurul recipientelor pentru precolectarea  deșeurilor, asigurând un aspect civilizat zonei”, menționează reprezentanții PMO.

Fracția umedă (conform inscripționării recipientelor) se transportă la depozitul ecologic de deșeuri, iar fracția uscată este cea prin care se asigură îndeplinirea obligațiilor stabilite cu privire la reciclare.

Asociațiile de proprietari care nu dețin aceste tipuri de incinte pot în continuare să se adreseze în scris Primăriei Municipiului Oradea – Direcția Tehnică, la Sala Ghișeelor – parter primărie, pentru executarea gratuită a platformelor betonate prevăzute cu incinte  metalice sau incinte metalice tip dulap. Solicitările vor fi ștampilate și semnate de președinte sau administratorul asociației de proprietari.

Amplasamentele se vor stabili de către reprezentantul Primăriei Oradea, împreună cu reprezentanții asociațiilor de proprietari.

Persoane de contact de luni până vineri, intervalul orar 8.00 – 15.00: zona mal drept al Crișului Repede (Rogerius, Decebal-Dacia, Olosig, Gh. Doja, Oncea, Zona industrială vest, Episcopia Bihor) – Vasile Petrila, tel: 0771.583.986, iar pentru zona mal stâng al Crișului Repede (Ioșia, Calea Aradului, Velența, Nufărul, Cantemir, Europa, Dragoș Vodă) – Maxim Adrian, tel: 0722.159.444.

În continuare, se pregătește procedura de achiziție a 400 de sisteme electronice de acces controlat la aceste incinte (pe bază de acumulator și panou solar).