Expoziția „Jandarmeria Română între 1850-2020'', vă așteaptă să o vizitați în acest sfârșit de săptămână între orele 09.00-17.00 la Muzeul Orașului Oradea - MoO - Centrul Cultural.

Orădenii care își vor face timp să treacă pragul muzeului, vor vedea atât uniformele Jandarmeriei Române de la înființare și până în prezent, cât și în premieră, obiecte cu o valoare istorică deosebită, care i-au aparținut subofițerului Nicolae Deaconu, participant la Primul Război Mondial din partea Jandarmeriei. De asemenea, tot în cadrul acestei expoziții poate fi văzută cea mai prețioasă piesă a colecțieireplica uniformei domnitorului Grigore Alexandru Ghica, cel care a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcționare. Nu în ultimul rând, în cadrul expoziției pot fi admirate o serie de piese, distincții militare, fotografii și brevete, alături de numeroase replici ale uniformelor realizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor - Nicolae Iorga.

Expoziția este organizată de Muzeul Orașului Oradea - MoO, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Jandarmeria Română și Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,General de brigadă Anton Berlescu” Bihor.