Astăzi este prăznuit Ioan Botezătorul, cel care, botezând pe Mântuitorul în Iordan, a descoperit că Domnul Iisus este cu adevărat Mesia. Sfântul Ioan a fost Prooroc şi Înaintemergător faţă de Mântuitorul Iisus, fiind hărăzit cu această chemare încă de la venirea lui în lume.

 

Fiu al Elisabetei şi al preotului Zaharia, Ioan s-a născut în cetatea Orini. Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia şi să pregătească calea lui Iisus, Sfântul Prooroc Ioan şi-a împlinit misiunea, botezând pe cei care-şi mărturiseau păcatele şi pe Mântuitorul Iisus în apele Iordanului. Predica lui Ioan se axa, în principal, pe schimbarea modului de viaţă, prin întoarcerea la Dumnezeu şi împăcarea cu El, zicând: "Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor". A dus o viaţă austeră, se îmbrăca cu haine aspre, nu mânca pâine, nici vin nu bea, hrănindu-se doar cu lăcuste şi miere sălbatică. În ceea ce priveşte moartea Sfântului Ioan, este binecunoscut episodul biblic în care regele Irod Antipa, determinat de Irodiada, l-a aruncat în închisoare, iar la ospăţul dat cu prilejul zilei de naştere a lui Irod, fiica Irodiadei a dansat minunat, astfel că regele i-a promis că-i va îndeplini orice dorinţă. Şi în urma acestui dans, Irodiada a avut pe tipsie capul marelui Prooroc, care astfel s-a mutat la cer.

 

Potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Bihor, 27.933 de bihoreni poartă numele de Ioan, 1.519 - Ion, 5.583 - Ionuţ, 2 - Ionic, 2.937 - Ionel, 9.065 - Ioana, 744 - Ionela, 74 - Jeanina, 69 - Nela, 37 - Jeana, 20 - Jeaneta, 421 - Nelu, 72 - Ionică, 2 - Neluţu şi 62 - Jean. La mulţi ani tuturor!