Încercăm ca prin articolele scrise şi temele abordate să prezentăm elemente de actualitate, modificări recente ale actelor normative ori hotărâri judecătorești care sunt obligatorii.
Justitie
Avocatul Crișanei - Taxele de timbru în materia partajului judiciar. Modificare legislativă în luna noiembrie
Unul dintre impedimentele actuale pentru declanşarea unui litigiu, la care reclamantul, ori pârâtul se gândeşte înainte de sesizarea instanţei de judecată, vizează costurile procesului, adică taxele de timbru care se achită față de stat și care variază în funcție de obiectul fiecărui proces în parte.
- 24 Noiembrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Răspunderea față de bugetul de stat a persoanei fizice pentru datoriile firmei (I)
Observăm faptul că tot mai multe persoane fizice se prezintă cu probleme de natură fiscală, de o gravitate ridicată și care țin de atragerea răspunderii solidare personale a acestora pentru datoriile societăților comerciale pe care le-au administrat/condus la un moment dat.
- 10 Noiembrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - ICCJ. Decizie RIL obligatorie. Despăgubirile acordate pentru imobilele naționalizate de regimul comunist
În data de 21 octombrie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit, a soluţionat un recurs în interesul legii, fiind pronunţată Decizia cu nr. 19 din 2024, prin care ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Pitești și, în consecință, a dispus - „În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 21 alin. (6) raportat la art. 35 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, grila notarială incidentă, în ipoteza în care instanţa stabileşte atât existenţa dreptului la măsuri reparatorii, cât şi numărul de puncte care se acordă persoanei îndreptăţite, este cea valabilă în anul anterior pronunțării hotărârii judecătorești”.
- 03 Noiembrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei: ICCJ - Prescripția extinctivă a dreptului creditorului de actualizare cu indicele de inflație
Una dintre cele mai importante probleme juridice care se pune în materia drepturilor de creanţă ţine de incidenţa termenului de prescripţie extinctivă.
- 27 Octombrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Ordinul de protecție extins. Legislație (V)
După cum am subliniat, pe lângă procedura ordinului de protecție provizoriu, legiuitorul reglementează și procedura emiterii ordinului de protecție de către instanța de judecată.
- 20 Octombrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Ordinul de protecție extins. Legislație (IV)
Continuăm tema de săptămâna trecută privind prezentarea legislației care a fost introdusă în sistemul național de drept prin Legea 26/2024 și care vizează ordinul de protecție extins.
- 13 Octombrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Ordinul de protecție extins. Legislație (III)
După ce am prezentat o serie de hotărâri judecătorești pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție si de către Curtea Constituțională a României, hotărâri judecătorești de o importanță deosebită, întrucât stabilesc o serie de reguli generale cu aplicabilitate imediată, vom continua tema privind ordinul de protecție extins, introdus în legislația națională prin Legea 26/2024.
- 06 Octombrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei: Determinarea nivelului maxim de salarizare aflat în plată pentru funcţii similare - Decizie obligatorie ICCJ
În data de 16 septembrie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită fiind în cadrul Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit, a pronunţat Decizia nr. 40/2024, general obligatorie.
- 29 Septembrie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Decizie importantă CCR. Cine pot să fie titulari ai acțiunii pentru obținerea despăgubirilor de natură morală
La data de 09 iulie 2024, Curte Constituțională a României, printr-o decizie nemotivată încă în prezent, prin votul majorității, conform comunicatuluid e presă postat pe pagina oficială - „Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.1391 alin.(1) din Codul civil sunt neconstituționale în măsura în care limitează posibilitatea victimelor indirecte de a fi despăgubite pentru restrângerea posibilităților lor de viață familială și socială ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății victimei directe”.
- 22 Septembrie 2024
- Citeste