Curtea de Apel Oradea l-a achitat, marți, pe actorul Andrian Locovei, pentru viol, după ce, anul trecut, Judecătoria Oradea a decis ca bărbatul să primească o pedeapsă de șase ani de închisoare după ce și-ar fi abuzat sexual o colegă, și ea actriță.

Curtea de Apel Oradea l-a achitat, marți, pe actorul Andrian Locovei, pentru viol, după ce, anul trecut, Judecătoria Oradea a decis ca bărbatul să primească o pedeapsă de șase ani de închisoare după ce și-ar fi abuzat sexual o colegă, și ea actriță.
În data de 25 noiembrie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legal constituit, a dispus prin Decizia cu numărul 91 din 2024, în sensul că a admis sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile...
Cea mai înaltă instanță a țării a dat o decizie curioasă într-un dosar „de mare interes național”. În cazul consumului de droguri urmat de șofat nu reprezintă „în mod automat” fapta de conducere sub influența substanțelor interzise, ci este necesar ca în baza unei expertize să se constate afectarea aptitudinii de a conduce.
În data de 20 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legal constituit, a dispus prin Decizia cu numărul 2 din 2025, în sensul că a admis sesizarea Curţii de Apel Timişoara – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, formulată în dosarul numărul 5495/30/2022...
În data de 18 noiembrie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reunită în cadrul Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, legal constituit, a dispus prin Decizia nr. 76/2024, în sensul că a admis în parte sesizările conexate formulate de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarele nr. 11155/3/2024 şi nr. 68/3/2024, şi de Tribunalul Iaşi – Secţia I civilă, în dosarul nr. 1127/99/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.
Într-o societate bazată pe consumerism, persoanele juridice care realizează activitate de producţie a diverselor produse de folosinţă îndelungată, se întrec prin a oferi cumpărătorilor, nu doar preţuri atractive, ci şi perioade de garanţie pentru buna funcţionare a produsului, tot mai îndelungate.
Procesul civil, în principiu, are un curs procedural în cadrul căruia sunt prezente obligatoriu ca şi momente, declanşarea litigiului prin intermediul înregistrării cererii de chemare în judecată, adiministrarea probelor propuse şi încuviinţate de către instanţă şi faza finală, care presupune deliberarea şi pronunţarea hotărârii judecătoreşti.
Prin articolul de săptămâna trecută, am discutat despre admisibilitatea probei cu martori, fiind analizate şi prezentate prevederile cuprinse în cadrul Codului de procedură civilă, în privinţa cazurilor în care legiuitorul permite administrarea probei cu martori.
Este acceptat la nivelul întregii societăţi faptul că hotărârile judecătoreşti nu pot să reprezinte decât adevărul din punct de vedere juridic, însă hotărârea judecătorească este rezultatul unei proceduri judiciare care presupune de cele mai multe ori administrarea unor probe.
O altă hotărâre judecătorească obligatorie pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care ține de materia raporturilor de muncă, a fost pronunțată la data de 9 decembrie 2024, mai precis Decizia cu nr. 104 din 2024 pronunțată în cadrul procedurii de dezlegare a unor chestiuni de drept, hotărâre judecătorească obligatorie.