Odată cu articolul precedent am prezentat justiţiabililor unele noţiuni generale despre testamentul ca şi act juridic, însă trebuie subliniat faptul că testamentul presupune unele aspecte care sunt mult mai complexe şi care poate vor fi subiectul unor articole viitoare.
Justitie
Bilanț la Curtea de Apel Oradea - Mai multe dosare, dar eficiență sporită
Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au avut de soluţionat anul trecut 124.025 dosare, înregistrându-se o creştere a volumului total de activitate cu 11.850 dosare (10,56%) față de volumul înregistrat în anul 2022.
- 18 Martie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei: Testamentul. Act juridic - Reglementare Cod civil
Articolele precedente au încercat să explice pe înţelesul oricărui justiţiabil o parte din normele legale care reglementează materia succesiunilor şi la o primă analiză s-a putut observa faptul că vorbim de o parte a dreptului destul de complexă şi de specializată.
- 17 Martie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Moştenirea legală. Clasele I şi II de moştenitori. Modalitatea de împărţire a moştenirii
În cadrul articolelor precedente am dezbatut o parte din problemele pe care le genereaza moştenirea legală, mai precis care sunt clasele de moştenitori şi principiile după care se va împărţii patrimoniul celui decedat, în contextul în care la moştenire vin mai multe clase de moştenitori în concurs.
- 10 Martie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei: Moștenirea legală - Principiile legislative. Cod civil
Odată cu articolul precedent am început să dezbatem, la un mod cât se poate de comprehensibil pentru justiţiabil, materia moştenirii legale abordând unele noţiuni generale, mai precis distincţia dintre moştenirea legală şi cea testamentară, componenţa claselor de moştenitori în reglementarea actuală a Codului civil.
- 03 Martie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Moștenirea legală. Clasele de moștenitori. Cod civil
În viaţa oricărui individ al societăţii există unele constante, evenimente care se produc cu regularitate şi care generează efecte juridice, mai precis ne naştem, ne căsătorim, iar la un moment dat survine decesul.
- 25 Februarie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei: ICCJ. Dovedirea plății drepturilor salariale - Decizie de speță
Una dintre relațiile sociale care prezintă reglementare juridică importantă și care suscită un interes mare pentru justițiabil vizează raporturile juridice generate de încheierea unui contract individual de muncă.
- 18 Februarie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - ICCJ. Decizie obligatorie. Termenul de motivare a plângerii contravenționale
Prin Decizia cu numărul 16 din 18 septembrie 2023 pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul procedurii privind recursul în interesul legii, instanța supremă a stabilit faptul că - “În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: În ipoteza formulării unei plângeri contravenţionale, dispoziţiile legale mai sus invocate nu exclud de la aplicare prevederile art. 204 alin. (1) din Codul de procedură civilă”.
- 11 Februarie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei: Tichetele de vacanță. Sistemul bugetar. Condiții de acordare - Opinia ICCJ
În cadrul Monitorului Oficial al României, partea I, numărul 615 din data de 31 iulie 2017 a fost publicată Decizia cu numărul 39 din 2017, cu privire la dezlegarea unei chestiuni de drept, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Bacău – Secția I civilă.
- 04 Februarie 2024
- Citeste
Avocatul Crișanei - Contractul de asigurare pentru răspundere civilă auto obligatorie. Condițiile în care devine titlul executoriu. Legislație
După cum subliniază prevederile art. 2 pct. 13 Legea 132/2017 contractul R.C.A. reprezintă - “contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin poliţa de asigurare RCA, care atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule”.
- 28 Ianuarie 2024
- Citeste