În viaţa oricărui individ al societăţii există unele constante, evenimente care se produc cu regularitate şi care generează efecte juridice, mai precis ne naştem, ne căsătorim, iar la un moment dat survine decesul.

În viaţa oricărui individ al societăţii există unele constante, evenimente care se produc cu regularitate şi care generează efecte juridice, mai precis ne naştem, ne căsătorim, iar la un moment dat survine decesul.
Una dintre relațiile sociale care prezintă reglementare juridică importantă și care suscită un interes mare pentru justițiabil vizează raporturile juridice generate de încheierea unui contract individual de muncă.
Prin Decizia cu numărul 16 din 18 septembrie 2023 pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul procedurii privind recursul în interesul legii, instanța supremă a stabilit faptul că - “În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 31 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că: În ipoteza formulării unei plângeri contravenţionale, dispoziţiile legale mai sus invocate nu exclud de la aplicare prevederile art. 204 alin. (1) din Codul de procedură civilă”.
În cadrul Monitorului Oficial al României, partea I, numărul 615 din data de 31 iulie 2017 a fost publicată Decizia cu numărul 39 din 2017, cu privire la dezlegarea unei chestiuni de drept, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Bacău – Secția I civilă.
După cum subliniază prevederile art. 2 pct. 13 Legea 132/2017 contractul R.C.A. reprezintă - “contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin poliţa de asigurare RCA, care atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule”.
În momentul în care vorbim despre administrarea proprietăţii comune în cadrul unui condominiu, majoritatea cititorilor noştrii se gândesc la asociaţiile de proprietari şi la obligaţiile stabilite de Legea 196 din 2018.
O problemă des întălnită și care generează din ce în ce tot mai multe litigii ţine de realizarea de construcții la limita dintre proprietățile învecinate, ori plantarea realizată la limita dintre proprietățile învecinate, în contextul în care prețul pentru imobile este tot mai ridicat și loturile de teren care sunt achiziționate sunt tot mai micI ca suprafață.
Regulile de procedură instituite de prevederile cuprinse în cadrul Codului de procedură civilă sunt de o importanţă crucială în derularea unui litigiu, ele nu trebuiesc a fi neglijate de către părţile din cadrul dosarului şi trebuiesc a fi respectate cu stricteţe, pentru a nu suferi aplicarea de sancţiuni.
Din ce în ce tot mai mulţi justiţiabili sunt interesaţi de drepturile conferite de Codul muncii în ceea ce priveşte salarizarea, în mod special și în mod general de drepturile conferite de contractul individual de muncă, dacă aceste drepturi sunt conforme cu prevederile legale.
Subiectul acestui articol a fost prezentat în fiecare an, în perioada sezonului rece, când se înmulţesc accidentele care se produc ca urmare a necurăţării trotuarelor din faţa imobilelor, de gheaţă ori de zăpadă.