În cadrul ultimului articol am abordat reglementarea juridică privind preluarea de datorie în materie fiscală.
Justitie
Avocatul Crișanei - Decizia nr. 20/203 a ICCJ. Consecințe juridice. Preluarea de datorie fiscală. (II)
Continuând tema de săptămâna trecută, mai precis concluziile și efectele juridice produse de Decizia cu numărul 20 din 2023 a ÎCCJ, prin care a fost stabilit faptul că “În interpretarea şi aplicarea art. 281 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 rivind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la prevederile art. 8 alin. (1) teza finală din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, motivele de nelegalitate invocate în cererea de anulare a deciziei de soluţionare a contestaţiei şi a actelor administrative fiscale la care aceasta se referă nu sunt limitate la cele invocate în contestaţia administrativă.
- 30 Iulie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei: Decizia nr. 20/203 a ICCJ. Consecințe juridice - Contestație acte fiscale (I)
În cadrul Monitorului Oficial al României, Partea I, nr. 579 din 27 iunie 2023, a fost publicată Decizia cu numărul 20 din 2023 privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Iaşi – Secţia contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 4.838/99/2020.
- 23 Iulie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Obligația de achitare a taxei de timbru - Dovada. Opinia ICCJ
Actuala legislaţie procesuală civilă evidenţiază în mod expres faptul că transmiterea actelor de procedură la dosarul instanţei de judecată se poate face şi prin mijloace de comunicare la distanţă, adică fax, poştă electronică, înscris în formă electronică.
- 16 Iulie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei: Clauzele unui contract - Reglementare Cod civil (III)
Odată cu articolul precedent, am început să dezbatem o temă care prezintă relevanţă pentru fiecare persoană, fie el justițiabil, fie el participant la actul de justiţie, în momentul în care se doreşte încheierea unui contract.
- 09 Iulie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Clauzele unui contract. Reglementare Cod civil (II)
În cadrul articolului precedent am adus în discuţie noţiunea de clauze neuzuale, precum şi unele principii legale care guvernează acest gen de clauze contractuale, însă credem că ar fi în interesul justiţiabilului ca acesta să cunoască şi care sunt aceste clauze contractuale neuzuale.
- 02 Iulie 2023
- Citeste
Avocatul Crişanei: Clauzele unui contract - Reglementare Cod civil (I)
După cum bine este cunoscut conţinutul unui contract este dat de clauzele din care este alcătuit.
- 25 Iunie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Antecontracte de vânzare cumpărare. Neexecutarea obligației de predare imobil la termen. Prescripție extinctivă - Opinia ICCJ
În prezent o bună parte din achizițiile care se fac pentru imobile, când este implicat și un dezvoltator imobiliar, se fac încă din faza de proiect a imobilului, fiind încheiat un antecontract de vânzare cumpărare.
- 18 Iunie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei: Pensia de întreținere. Reglementare Cod penal - Decizia Curții Constituționale
În şedinţa publică din data de 20 aprilie 2023, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia cu numărul 221 din 2023, care a fost publicată în cadrul Monitorului Oficial al României cu numărul 505 din 09.06.2023.
- 11 Iunie 2023
- Citeste
Avocatul Crișanei - Competența teritorială privind dezbaterea succesorală. Decizie de speță ICCJ
Decesul unei persoane, din punct de vedere al efectelor juridice implică, dechiderea procedurii succesorale, care presupune o procedură, fie administrativă non-jurisdicțională, adică care se derulează în fața unui notar public necontradictoriu, unde părțile implicate se înțeleg pe toate aspectele puse în discuție, fie judiciară jurisdicțională/contradictorie, care se derulează în fața unei instanțe de judecată.
- 05 Iunie 2023
- Citeste