Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.

Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine, este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.
Cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică, Naşterea Maicii Domnului este prima sărbătoare a noului an bisericesc, care a început la 1 septembrie, ziua fiind serbată, astăzi, în numeroase biserici şi mănăstiri care au acest hram.
"Între cei născuţi din femeie, nimeni nu este mai mare decât Ioan" (Luca 7, 28). Acestea sunt cuvintele Domnului Iisus Hristos despre Sfântul Ioan Botezătorul. A fost vestit de îngerul Gavriil, părinţilor lui, Zaharia şi Elisabeta, înainte de a se naşte: "Că va fi mare înaintea Domnului...că va fi plin de Duh Sfânt...şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor" (Luca 1, 15-16).
Biserica prăznuieşte marți, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută ca Sfânta Maria Mare, sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an, după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
La jumătatea lunii lui Gustar, 15 august 2023, Mănăstirea Izbuc are bucuria de a-i invita pe toți credincioșii și credincioasele la solemna prăznuire a Adormirii Maicii Domnului, care este și hramul principal al mănăstirii, cel mai vechi așezământ monahal din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.
Biserica prăznuieşte duminică, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare ce ne amintește de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi.
Duminică, 6 august 2023, de sărbătoarea „Schimbarea la Față a Domnului" la Mănăstirea Izbuc este prilej de mare bucurie duhovnicească.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe astăzi, 1 august, şi durează până la marele praznic închinat Maicii Domnului, 15 august. În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei.
Apărător înflăcărat al credinţei în Dumnezeul revelat profeţilor Vechiului Testament, Sfântul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profeţii Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, dincolo de Iordan. De la numele acestei localităţi se trage şi numele proorocului.
În fiecare an, la data de 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, obștea Mănăstirii Izbuc organizează frumoasa prăznuire de hram la Schitul Vârtop, dependent de Mănăstirea Izbuc.